Nauka
0

Kontracepcijske pilule pomažu u in vitro oplodnji

Sarajevo-x.com
Kontracepcijska tableta mogla bi biti od pomoći ženama koje se žele podvrgnuti in vitro oplodnji, rezultati su novih naučnih studija.

Više od 15 % američkih parova susreću se sa problemom začeća, sudeći po istraživanjima American Fertility Association. Postoje dvije vrste terapija za tretiranja neplodnosti, to su prirodne metode i pomoćne reproduktivne tehnike kao što je in vitro oplodnja.

In vitro oplodnja može imati negativnog odraza na dnevni život žena iz razloga što se tretman liječenja neplodnosti mora precizno isplanirati, što potencijalno rezultira odgađanjem godišnjih odmora i uzimanjem dodatnih slobodnih dana za bolovanje.

“Jedan od glavnih nedostataka tretiranja neplodnosti jeste podešavanje ženinog biološkog sata tretmanu liječenja, koje, onda, uspješno rezultira povećanim brojem zrelih jajašaca”, navodi se u studiji Rabin Medical Centera u Izraelu.

Praksa je da liječnici započinju tretman in vitro oplodnje u vrijeme prve mjesečnice žena, a upotreba male doze kontracepcijskih tableta u prve dvije sedmice dozvoljava usklađivanje biološkog sata buduće majke daljem tretmanu, bez smanjenja broja oplođenih jajašaca, istraživači objavljuju, a prenosi naučni portal LiveScience.

Studija, u cijelosti objavljena u januarskom izdanju Journal of Assisted Reproduction & Genetics, nije prva koja se bavi istraživanjem upotrebe kontracepcijske pilule, ali je dosad najopsežnija. Obuhvatila je istraživanje sprovedeno na 1.800 žena na odjeljenju za probleme plodnosti Rabin Medical Centera.