Zabrinjavajuća brojka
6

Koncentracija ugljendioksida u atmosferi najviša u posljednjih 800.000 godina

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Prema podacima iz opservatorije Mauna Loa na Havajima, koncentracija ugljendioksida u atmosferi iznosi 415 ppm, a naučnici smatraju da je to najviše u posljednjih 800.000 godina, prenosi CNN.

Meteorolog Eric Holthaus je u nedjelju primijetio novi rekod koncentracije ugljendioksida u atmosferi nakon objave Instituta za okeanografiju Scripps, koji mjeri dnevne stope emisije ugljendioksida u Mauna Loi zajedno s naučnicima iz Nacionalne uprave za okeane i atmosferu.

Naime, mjerenja koncentracije ugljendioksida vrše se u kontinuitetu otkako je program za mjerenje ovog spoja 1958. godine pokrenuo Charles David Keeling, po kojem je nazvana Keeling krivulja, grafikon povećanja koncentracije CO2 u atmosferi.

"Ovo je prvi put u ljudskoj historiji da je atmosfera naše planete imala više od 415 ppm ugljendioksida", napisao je Holthaus u svom tvitu.

Za vrijeme pliocenske epohe, prije otprilike tri miliona godina, kada su globalne temperature bile za dva-tri stepena više nego danas, vjeruje se da su se nivoi ugljendioksida kretali negdje između 310 do 400 ppm.

U to vrijeme Arktik je bio prekriven drvećem umjesto leda, a ljetne temperature na dalekom sjeveru su dostizale čak i 15 stepeni. Globalni nivoi mora tokom pliocena su bili za 25 metara viši nego danas.

Važno je istaći da visoka koncentracija ugljendioksida u atmosferi, do koje dovode sagorijevanje fosilnih goriva i sječa šume, sprečavaju prirodni ciklus hlađenja Zemlje, uzrokujući porast globalnih temperatura s razornim efektima.