Nauka
1

Kompanija Spacecom traži 50 miliona dolara ili besplatan let nakon eksplozije rakete Falcon 9

Klix.ba
Kompanija SpaceX bi mogla biti primorana kompenzirati kompaniju Space ComunicationLtd za satelit koji je uništen u eksploziji rakete Falcon 9. Oštećena strana traži besplatan let u svemir ili novčanu naknadu od 50 miliona dolara.

Konstrukcija, operacija lansiranja i upravljanje satelitom AMOS-6, koji bi se koristio za značajno širenje različitih komunikacijskih usluga, kompaniju je koštalo više od 195 miliona dolara. Zvaničnici Spacecoma su istakli da bi mogli uzeti do 205 miliona dolara od kompanije Israel Aircraft Industries, koja je napravila satelit.

Kompanija SpaceX nije saopćila kakvo osiguranje ima za raketu, kao ni šta bi osiguranje moglo platiti.

Da je satelit uspješno lansiran ovog vikenda, koristio bi se za bežično povezivanje dijelova Subsaharske Afrike, što je dio Facebokove Internet.org inicijative. Tehnološka kompanija se udružila s kompanijom Eutelstat Communications kako bi zajednički nudili uslugu.

Kompanija Spacecom je primila snažan udarac gubitkom satelita tako da očejuje pad kapitala za 30 miliona, na svega 123 miliona dolara. No, to nije sve, da bi Bejing Xinwei Technology Grupa kupila kompaniju Spacecom, bilo je potrebno uspješno lansiranje satelita. Još uvijek nije poznato da li će posao propasti zbog incidenta.