{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kombinovani lijekovi štetni za djecu

S
11.4.2008. u 08:31
0
0
Kombinovani lijekovi štetni za djecu
0
Kombinovani lijekovi štetni za djecu
Grupa liječnika je izjavila kako treba više da se učini kako bi se spriječile medicinske greške kod djece. Poziv na oprez uslijedijo nakon što je objavljena studija da kombinacije lijekova i prekomjerna upotreba lijekova može ostaviti teške posljedice na jedno od 15 hospitalizirane djece, što predstavlja broj daleko veći nego što je ranije bio slučaj .
Slučajna prekomjerna doza antikoagulanta koju su u novembru prošle godine dobili tek rođeni blizanci popularnog glumca Dennisa Quaida skrenula je pažnju javnosti na ovaj problem.

Poziv na oprez, koji je uputila grupa liječnika, zahtijeva od bolničkog osoblja da izmjere težinu djeteta kad je to neophodno. Mjerenje težine u kilogramima je standardna procedura kojom se određuje odgovarajuća doza lijekova za djecu, a neke bolnice u Americi koriste druge mjerne jedinice (pounds) kojima se izražava tjelesna težina. Koristeći druge mjerne jedinice povećavaju rizik od davanja duple doze lijekova djeci.

Bolničko osoblje bi tako trebalo jasno izdvojiti i odstraniti lijekove za odrasle sa pedijatrijskog odjeljenja i izbjegavati skladištenje medikamenata za odrasle i za djecu na jednom mjestu, kao i njihovo kombinovanje u laboratoriju.

Ovo upozorenje podsjeća bolnice da su greške na pedijatriji uobičajene, ali da se daju izbjeći, objavio je američki portal Yahoo!.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: