Nauka
0

Koliko još minuta imamo do globalne katastrofe?

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čuvari sata poznatog kao "Doomsday Clock" planiraju iduće srijede pomjeriti naprijed kazaljku koja označava minute kako bi simbolično ukazali na pogoršanja nuklearnih i klimatskih prijetnji u svijetu.

Sat kojeg održava uredništvo magazina "Bulletin of Atomic Scientists", trenutno je namješten na sedam minuta do ponoći, a kad otkuca ponoć znat ćemo da nastupa globalna katastrofa.

Iako atomičari nisu zvanično saopćili u kojem pravcu će se pomjeriti velika kazaljka, natuknuli su da će pomjeranja velike kazaljke odražavati postojanje intenzivnijih nuklearnih i klimatskih prijetnji našem svijetu. Riječ je nuklearnim ambicijama Irana i Sjeverne Koreje, neosiguranog nuklearnog materijala u Rusiji i drugim zemljama, kontinuiranom stanju pripravnosti SAD-a i Rusije za lansiranje od 2,000 do 25,000 nuklearnog naoružanja, rastućoj opasnosti od terorizma i novim klimatskim promjenama.

Vrijeme na neobičnom satu je posljednji put promijenjeno za dvije minute naprijed 2002. godine kao odraz zabrinutosti zbog rastućeg posjedovanja nuklearnog, biloškog i drugog oružja, te terorističkih prijetnji.

"Doomsday Clock", projekat uredništva magazina "Bulletin of Atomic Scientists" iz 1947. godine, prvobitno je namješten na sedam minuta do ponoći, a do sada je velika kazaljka pomjerana naprijed-nazad čak 17 puta.

  1. godine sat je pokazivao dvije minute do ponoći, zbog američkih i sovjetskih testiranja hidrogen bombi, a 1991. godine 17 minuta do ponoći nakon sporazuma svjetskih supersila o smanjenju nuklearnog naoružanja.