{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Kodak potiče digitalnu revoluciju

15.1.2004. u 18:58
0
0
Kodak potiče digitalnu revoluciju
0
Kodak potiče digitalnu revoluciju
Ovaj slavni proizvođač fotografskih aparata je objavio planove o prekidu prodaje klasičnih foto aparata u Sjevernoj Americi i Evropi.
Umjesto toga iz Kodaka najavljuju kako će se sada koncentrisati isključivo na plasiranje digitalnih aparata na pomenutim tržištima.

Ovaj potez predstavlja znatnu prekretnicu u historiji Kodaka, koji je svojim jeftinim te, prije svega kvalitetnim, aparatima obezbjedio i približio čari fotografije širokim masama.

Odluka o prekidu prodaje Kodak-ovih klasičnih foto aparata je utemeljena i na istraživanjima tržišta koja su obznanila da su digitalni aparati znatno traženiji od klasičnih fotografskih aparata sa filmom.

Slične podatke daju i prodajni rezultati iz prošle godine u SAD-u, gdje je prodano 12.5 miliona digitalnih aparata i 12.1 milion "standardnih" aparata.

Kodak će u prodaji ipak ostaviti najpopularnije modele aparata sa filmom, te naravno prateće opreme i filmova, kako u Sjevernoj Americi i Evropi tako i u Aziji, Latinskoj Americi i Istočnoj Evropi.

Također razlog Kodakovog poticanja prodaje digitalnih aparata se može naći i u činjenici da su to njegovi najžešći konkurenti poput Canona, Della i Hewlett Packarda već odavno uradili.

Ovaj potez je imao i udjela na tržištu dionica pa je tako cijena Kodakovih dionica na tržištu porasla za 1.3%, nakon objavljivanja ovih planova.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: