Uprkos zdravom životu
0

Kod mumije egipatske princeze otkrivena bolest srca

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Egipatska princeza, koja je živjela prije 3.500 godina, je prva kod koje je otkrivena bolest srca, tvrde naučnici.

Naučnici tvrde da bi egipatskoj princezi, da je živa danas, bio urađen bajpas, jer je imala začepljene arterije koje vode do njenog srca, mozga i nogu. Ovim je dokazano da bolest srca datira od prije nekoliko hiljada godina, javlja CNN.

Tim američkih naučnika je na Univerzitetu Al Azhar u Kairu analizirao ostatke 52 mumije, uključujući mumiju princeze. Naučnici su obavili skeniranje cijelog tijela u Nacionalnom muzeju antikviteta u Kairu. Pronađeni su dokazi očvršćavanja arterija kod gotovo polovine skeniranih mumija.

Princeza Ahmose-Meryet-Amon je rođena 1580. godine prije Krista, a umrla je u kada joj je bilo nešto više od četrdeset godina.

"U to vrijeme nije bilo benzina i struje, pa je princeza vjerovatno bila aktivna tokom života. Njena ishrana je bila daleko zdravija od današnje. Jela je puno povrća, voća i ribe. Hrana je bila organskog porijekla, a nije bilo ni mnogo masti, kao ni duhana. No, uprkos tome, imala je začepljene krvne sudove. To nam govori da nedostaje rizični faktor za bolest srca. To još uvijek nismo otkrili", rekao je dr. Gregory Thomas sa Univerziteta u Kaliforniji.

Naučnici upozoravaju da ovaj slučaj ne treba udaljiti ljude od zdrave ishrane, jer je ona veoma važna za zdravlje.

"Pojavile su se špekulacije da neki restorani brze hrane sponzoriraju našu ekspediciju. To nije istina. Moramo učiniti sve da spriječimo probleme sa zdravljem", dodao je dr. Thomas.

Tim naučnika je trenutno obustavio svoj rad zbog nemira u Egiptu, ali se oni nadaju da će nastaviti kada im nova vlada izda potrebnu dozvolu.