Istraživanje
0

Kod čimpanzi svijest o smrti jednaka kao i kod ljudi

SRNA
Foto: AP
Foto: AP
Ljude i čimpanze povezuje mnogo više od genetskog koda - škotski naučnici otkrili su da čimpanze prema smrti imaju odnos otprilike kao i ljudi!

Naučnici ističu da sve upućuje da su druge vrste, pogotovo primati, sličniji ljudima nego što mislimo.

Vjerovalo se da neki  fenomeni odvajaju  ljude od drugih vrsta -  kao što su  razum, govor, upotreba  alata, samosvjest.. 

"Istraživanja su pružila dovoljno čvrste dokaze da granice između nas i drugih vrsta nisu ni približno jasne kao što se mislilo. Svijest o smrti je još jedan takav psihološki fenomen" - objasnio je James Anderson sa Univerziteta Stirling, koji je vodio istraživanje.

U prvoj studiji snimana je smrtno bolesna ženka  Pansy koja je imala više od 50 godina. Kako se sve više približavala smrti, članovi njene grupe postajali su sve tiši i ostajali s njom tokom noći, pazeći je više nego što su to normalno činili.

Nakon što je Pansy preminula, njena  kćerka je  pored nje ostala cijelu noć iako nikada prije nije spavala na toj platformi. 

Cijela  grupa bila je  potištena sljedećih nekoliko dana te izbjegavala mjesto gdje je Pansy umrla. Također, pripadnici grupe su se međusobno tješili.
U drugom istraživanju naučnika sa Oksfordskog univerziteta  dvije ženke su nosile mrtva tijela svoje mladunčadi gotovo deset sedmica. Leševi su se ubrzo mumificirali, a majke su tjerale muhe s njih.

"Naša opažanja potvrđuju snažnu povezanost majke i mladunčadi koja se nastavlja i nakon smrti" - izjavila je Dora Biro koja je učestvovala  u projektu.

Čimpanze i ljudi dijele oko 99 odsto genetskog koda, a zbog velike sličnosti neki naučnici  smatraju kako bi ta vrsta primata trebala dobiti prava slična ljudskim pravima.