Proučavanje vrste
56

Koale stigle u Evropu, privikavaju se na život u Velikoj Britaniji

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Pet južnih koala preletjelo je pola svijeta kako bi stigle u Evropu, što je dio plana za stvaranje rezervne populacije ove vrste, daleko od rodne Australije.

Iako nisu ugrožene vrste, koale se smatraju izuzetno ranjivim, a naučnici će ih proučavati u njihovom novom domu u Velikoj Britaniji kako bi im pomogli da se prilagode na život u Evropi.

Među koalama koje su stigle u Veliku Britaniju, četiri su ženke i jedan mužijak.

"Postoji mnogo više stvari od sjedenja na drveću i spavanja. Koale su prilično komplikovane. Njihovo ponašanje, hijerarhije i sve što rade je zaista fascinantno", kazala je Kim Reynolds, jedna od čuvarica životinja.

Ove koale prvi put su se vozile u sanducima na putu do Evrope, što je bio veliki šok za njih da budu usamljene na mračnom mjestu na kojem čuju razne zvukove.

"Bolesti kao što su klamidija i retrovirusi, uništavaju živote koala. U Velikoj Britaniji nisu prisutne ove bolesti, što znači da na neki način osiguravamo populaciju koala", kazao je Greame Dick, kustos u britanskom parku Longleat Safari gdje su smještene koale.

Koale u Velikoj Britaniji će biti izolirane od javnosti narednih šest mjeseci, dok se ne priviknu na svoj novi dom. Nakon toga postoji mogućnost da će se ljubitelji ovih životinja moći poigrati s njima.