Naučnici s Yalea
14

Ko je kriv za istrebljenje dinosaura, vulkani ili asteroid? Zagonetka je riješena

K.B.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Iako su izumrli prije mnogo godina, dinosauri su nepresušna inspiracija za ljudski rod.

Otkad je u ranim 90-ima pronađen veliki krater na poluotoku Yucatán, naučnici su uvjereni da je asteroid pao na Zemlju prije 66 miliona godina i ubio dinosaure i većinu tadašnjeg života na Zemlji.

Nikada nije definitivno utvrđen uzrok, ali većina naučnika dovodi u pitanje postavljenu teoriju "iznenadna smrt asteroidom". Oni vjeruju da su masivne erupcije vulkana koji su ispustili plinove u regiji veličine Španije poznatoj kao Deccanske klopke, imale velikog udjela u izumiranju dinosaura.

Istraživači s Yalea bacaju krivnju na asteroid

Danas, grupa istraživača s Yalea krivnju vraća na asteroid. Oni tvrde da se bilo koji utjecaj na životnu sredinu, koji se dogodio erupcijom vulkana i priljevom lave, koji su se dogodili u Deccanskim klopkama (današnja Indija), dogodio mnogo prije nego što je došlo do izumiranja dinosaura.

"Mnogo ljudi spekulira da su vulkani veoma važni za istrebljenje dinosaura, ali mi tvrdimo da nisu", istaknuo je Pincelli Hull, asistent Odsjeka za geologiju i geofiziku na Yaleu.

Ono po čemu je ova studija posebna je činjenica da su znanstvenici istraživali 40 godina i dodali gomilu novih istraživanja na ta prvobitna. Ova studija je provela najkvalitetnije testove i došli su do zaključka da vulkani zaista nisu krivi za istrebljenje. Neki istraživači vjeruju da su emisije iz vulkana, koji su oslobađali plinove poput sumporovog dioksida i ugljikovog dioksida, oslabili ekosistem i da su zbog toga dinosauri izumrli mnogo brže kada je asteroid pao.

Vulkani nisu izazvali dovoljnu štetu da bi bili krivi za istrebljenje

Yale studija je istraživala vrijeme ovih isparavanja tako što je modelirala utjecaj emisija na globalne temperature sada i usporedila ih s paleotemperaturnim zapisima iz vremena izumiranja. Rezultati su pokazali da se minimalno 50% isparavanja iz Deccanskih klopki dogodilo mnogo prije pada asteroida.

"Vulkani su izazvali 'globalno zagrijavanje', ali njihov efekt je nestao prije nego što se istrebljenje dogodilo", ističe Michael Henehan, bivši istraživač s Yalea, koji je skupio izvještaje o paleotemperaturi iz razdoblja istrebljenja.

Vulkanska aktivnost u kasnoj Kredi je izazvala postupno globalno zagrijavanje od otprilike dva stupnja, ali to nije dovoljno za masovno istrebljenje. Kako bi potvrdio promjene u temperaturi za to vrijeme, Henehan je koristio zapise koji su iz više izvora, uključujući i kemijske tragove na fosilima i drugim biomarkerima.

Istraživači su ispitali i jezgru kamenja koje su izvukli s morskog dna, koja je pokazala kada je asteroid udario.

"Možete vidjeti utjecaj asteroida, otopljene dijelove kamena. Sve se jasno vidi u jezgri kamena", istaknuo je Henehan.

CNN je upitao Hulla zatvara li ovo otkriće debatu o tome koji je glavni uzrok izumiranja dinosaura.

"Trebalo bi. Kada bi nam neko sutra došao s jačim dokazima, bio bih spreman priznati da smo pogriješili. Ali prema dokazima koje imamo danas, zaista ne izgleda kao da su vulkani krivi za istrebljenje", smatra Hull.