Nauka
0

Klonirane životinje koje su izazvale kontroverze

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Od ovce Dolly pa do kobile Prometeae, kloniranje životinja je dramatično napredovalo u posljednjih petnaest godina.

Pojavljivanje klonirane ovce Dolly je označilo početak genetičke tehnologije i pokazalo da naučnici mogu ćelije odrasle ovce pretvoriti u embrij iz kojeg naposljetku nastane nova ovca. Njeno rođenje je pokrenulo žestoke debate gdje je, između ostalog, Dolly opisana kao "životinja crvenih očiju ispunjenih bijesom i mržnjom".

Argumenti protiv kloniranja životinja su bili još jači kada je životinja uspavana 2003. godine zbog bolesti pluća. Dolly je konstantno imala zdravstvene probleme i bolovala je od artritisa, piše "Telegraph".

Mišica Cumulina

Cumulina je jedna od pedeset identičnih mišica od kojih su nastale tri nove generacije, a klonirana je na Univerzitetu na Havajima 1998. godine. Nazvana je Cumulina jer je nastala od kumulus ćelija DNK koje okružuju jajašca u jajnicima ženki miševa. Cumulina je prva životinja koja je klonirana iz ćelija odrasle životinje i preživjela do odraslog doba. Imala je dva legla.

Gaur Noah

Gaur je južnoafrička vrsta divlje stoke slične bizonu. Noah je predstavljao prvi pokušaj naučnika da kloniraju ugrožene životinje. Američki naučnici su se nadali da će napraviti ogroman korak u borbi za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta. Noaha je otelila obična krava u Iowi 2001. godine. Nedugo zatim je i uginuo.

Mačka CC

Mačka nazvana CC ili Carbon Copy je rođena 2001. godine i postala je prvi klonirani kućni ljubimac. Naučnici su se nadali da će ovo kloniranje pomoći milionima ljubitelja životinja da "uskrsnu" svoje uginule ljubimce,

Mačka Rainbow, od koje je CC klonirana, bila je bijela sa smeđim i zlatnim tačkama na krznu. Krzno mačke CC je pak bilo kombinacija bijele i sive boje, a voljela se i igrati, za razliku od Rainbow.

Krava Vandyk-K Integ Paradise 2

Ova krava sa neobičnim imenom je jedna od tri koje su nastale od ćelija krave Vandyk K Integ Paradise u SAD-u. Zaleđeni embriji klonova su implantirani u "surogat majke" u Velikoj Britaniji.

Krava Vandyk-K Integ Paradise 2 je bila u centru pažnje u augustu kada je britanska agencija koja se brine o ispravnosti hrane FSA utvrdila da je meso kloniranih krava ušlo u lanac ishrane.

Iz agencije FSA je saopšteno i da nema dokaza da je mlijeko klonirane krave Dundee Paradise ušlo u lanac ishrane.