Globalno zagrijavanje
42

Ključnom okeanskom sistemu koji održava temperaturnu ravnotežu prijeti kolaps

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Svjetski naučnici upozoravaju da bi vitalni sastav okeanskih struja mogao kolabirati u godinama koje slijede, ukoliko svijet nastavi sa zagađenjem koje zagrijava planetu. To bi, prema njihovim prognozama, donijelo katastrofalne posljedice i utjecalo na svaku osobu na planeti.

Najnovija studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da bi Atlantska meridijanska promjena struje - čiji je dio Golfska struja - mogla kolabirati sredinom stoljeća, ili čak već 2025. godine.

Atlantska meridijanska promjena struja (AMOC) je složen splet struja koji radi kao džinovska globalna pokretna traka. On prenosi toplu vodu iz tropskih krajeva prema sjevernom Atlantiku, gdje se voda hladi, postaje slanija i tone duboko u okean, prije nego što se širi prema jugu.

Naučnici koji nisu bili uključeni u ovu studiju rekli su za CNN da je tačna tačka preokreta za kritični sistem neizvjesna i da su mjerenja struja do sada pokazala mali trend ili promjenu. Ipak, složili su se da su ovi rezultati alarmantni i daju nove dokaze da bi do prekretnice moglo doći prije nego što se mislilo.

Inače, taj splet promjena struja igra ključnu ulogu u klimatskom sistemu, pomažući u regulisanju globalnih vremenskih obrazaca. Njegov kolaps bi imao ogromne implikacije, uključujući mnogo ekstremnije zime i porast nivoa mora koji bi utjecao na dijelove Evrope i SAD-a te pomjeranje monsuna u tropskim krajevima.

Naučnici su godinama upozoravali na njegovu nestabilnost kako se klimatska kriza ubrzava, prijeteći da poremeti ravnotežu temperature i saliniteta o kojoj ovisi snaga ovih struja.

Ovakva situacija je bila i prije više od 12.000 godina

Kako se okeani zagrijavaju i led se topi, sve više slatke vode teče u okean i smanjuje gustinu vode, čineći je manje sposobnom da potone. Kada voda postane previše svježa, previše topla ili oboje, transportna traka AMOC-a se zaustavlja.

Ovakva situacija dešavala se i ranije. Prije više od 12.000 godina, brzo topljenje glečera uzrokovalo je gašenje AMOC-a, što je dovelo do velikih temperaturnih fluktuacija na sjevernoj hemisferi od deset do 15 stepeni Celzijusa u roku od jedne decenije.

Izvještaj UN-ovog Međuvladinog panela za klimatske promjene iz 2019. predviđa da će AMOC oslabiti tokom ovog stoljeća, ali da je malo vjerojatan njegov potpuni kolaps prije 2100. godine. Međutim, najnovija studija donosi nešto alarmantnije zaključke.

Kako se AMOC kontinuirano prati tek od 2004. godine, autori studije su tražili mnogo veći skup podataka koji bi mogao pokazati kako su se struje ponašale u periodu bez klimatskih promjena uzrokovanih ljudskim djelovanjem. Zbog toga su morali "vratiti se u prošlost".

Naučnici su analizirali temperaturu površine mora u sjevernom Atlantiku u području južno od Grenlanda u periodu od 150 godina između 1870. i 2020. godine.

"Ovaj dio okeana zagrijava voda koju AMOC prenosi na sjever iz tropskih krajeva. Pa ako se ohladi, to je zato što AMOC slabi", rekao je Peter Ditlevsen, profesor klimatske fizike na Univerzitetu u Kopenhagenu i jedan od autora izvještaja.

Autori su zatim oduzeli uticaje globalnog zagrijavanja uzrokovanog ljudskim djelovanjem na temperaturu vode kako bi razumjeli kako se struje mijenjaju.

Tako su pronašli "znake ranog upozorenja" o kritičnim promjenama u AMOC-u, što ih je navelo da predvide "sa velikim povjerenjem" da bi se mogao ugasiti ili urušiti već 2025., a najkasnije 2095 godine.

"Najvjerovatnija tačka kolapsa je negdje između 2039. i 2070. godine", zaključio je Ditlevsen.