{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Klimatske promjene uzrok pojačanog množenja glodavaca

F
9.7.2013. u 11:41
0
1
Klimatske promjene uzrok pojačanog množenja glodavaca
0
Klimatske promjene uzrok pojačanog množenja glodavaca
Klimatske promjene mogle bi dovesti do pojačanog množenja malih životinja poput glodavaca koje na otocima među kojima je i Novi Zeland već ugrožavaju biljni i životinjski svijet.
Naučnici s državnog istraživačkog centra na Novom Zelandu kažu kako su otkrili zabrinjavajuće veze između klimatskih promjena i množenja malih sisavaca koji bi mogli zaprijetiti bioraznolikosti i proširiti bolesti širom svijeta.

Prema zaključcima naučnika koji će biti objavljeni u časopisu Ecological Applications globalno zagrijavanje dovelo je do češćeg roda drveća poput hrasta ili bukve koji su do sada rađali svakih sedam osam godina a sada svake tri četiri.

Već je ranije uočeno da godine u kojima obilnije rađaju hrastovi ili bukve prati i nagli porast populacije malih glodavaca ili divljih svinja koji ugrožavaju druge životinjske vrste s kojima se takmiče za hranu poput žira.

Tako je na Novom Zelandu uočeno da se u godinama snažnijeg roda hrasta i bukve povećava populacija štakora ili lasica a stradavaju druge biljne vrste ili ptice.

Naučnici upozoravaju da bi se zahvaljujući globalnom zatopljavanju problem koji se periodično javljao sada zbog češćeg roda hrasta i bukve mogao pretvoriti u stalni problem.

Pojačano množenje nosi rizik širenja bolesti koje su udomaćene kod tih životinjskih vrsta poput uzročnika goveđe tuberkuloze ili hanta virusa kojeg prenose glodavci a kod čovjeka može izazvati teške upale pluća i bubrega.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: