Mogla bi nestati do 2080. godine
2

Klimatske promjene prijete usjevima kafe

Klix.ba
Klimatske promjene bi mogle znatno smanjiti površinu pogodnu za uzgoj kafe arabice, koja čini 75-80 posto svjetske proizvodnje, prije kraja ovog stoljeća.

Ovo su rezultati istraživanja koje su uradili naučnici iz Velike Britanije i Etiopije i ono podržava dosadašnja predviđanja da će klimatske promjene dosta naštetiti proizvodnji kafe, koja je poslije nafte najprodavaniji proizvod na svijetu.

Divlja arabica je važna za održivost industrije kafe zbog svog genetskog diverziteta.

Naučnici su buduću distribuciju arabice istraživali pomoću klimatskih modela. Posmatrali su efekt klime na ovu vrstu kafe u tri različita scenarija i tokom tri različita vremenska perioda - do 2020., 2050. i 2080. godine.

Kada su ispitali lokacije na kojima arabica sada uspijeva, najbolji scenarij je predviđao pad proizvodnje od 65 posto do 2080. godine, a najgori scenarij do čak 99,7 posto, prenosi BBC.

Aaron Davis, vođa istraživanja, je rekao: "Nestanak kafe arabice je zabrinjavajući scenarij. Međutim, cilj istraživanja nije bio da stvori strašna predviđanja o nestanku kafe u divljini. Brojke koje smo dobili jesu ozbiljne i razlog za zabrinutost, ali se trebaju koristiti samo kao baza za preciziranje akcija koje treba poduzeti".

Brazil i Kolumbija su trenutno najveći proizvođači ove kafe na svijetu.