Klimatske promjene će utjecati na boju okeana

Klix.ba
11.3.2019. u 22:24
19
28
Klimatske promjene će utjecati na boju okeana
19
Klimatske promjene će utjecati na boju okeana Ilustracija: Shutterstock
Klimatske promjene će do kraja 21. stoljeća najvjerovatnije utjecati na boju polovine okeana na Zemlji, predviđa istraživanje uglednog Massachusetts Institute of Technology objavljeno u Nature Communications.
Kako temperature budu rasle suptropski okeani bit će, kaže istraživanje, plavlji, a oni oko ekvatora i polova zeleniji. Boja okeana ovisi o interakciji sunčeve svjetlosti i onoga što je u vodi. Mikroskopske morske alge ili fitoplanktoni, vidljivi na satelitskim snimcima, ključni su pokazatelj zdravlja mora.

Kod fotosinteze, hlorofil u fitoplanktonu apsorbira plavo svjetlo iz spektra pa se algama bogata područja doimaju zelenijima. U dijelovima gdje je fitoplanktona manje, u nekim slučajevima i manje morskog života općenito, okeani će izgledati plavlji jer molekule vode apsorbiraju sve osim plavog svjetla u spektru.

Rezultati kompjuterske simulacije naučnika sa Massachusetts Institute of Technology odražavaju ono što postojeći satelitski snimci pokazuju, i tako dokazuju da ovaj model može biti korišten u predviđanju promjena nivoa fitoplanktona zbog zatopljenja mora.

Promjene u broju hlorofila mogu biti posljedica klimatskih promjena, ali na njih mogu utjecati i normalni vremenski događaju kao El Nino koji se pojavi svakih nekoliko godina.

El Niño je prirodna meteorološka pojava povezana s promjenama klime u tropima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (28)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: