Fascinantni prizori
11

Kiša meteora Geminida spektakularno osvijetlila nebo

D. B.
Kiša meteora Geminida, poznata po svojim raznobojnim prugama svjetlosti na noćnom nebu, oduševila je posmatrače zvijezda širom svijeta.

Meteori su vidljivi široom svijeta i mogu se vidjeti golim okom sve dok nebo nije previše oblačno i dok nema utjecaja "svjetlosnog zagađenja".

U savršenim uslovima posmatrači mogu vidjeti desetine meteora svakog sata.

Američka svemirska agencija NASA Geminide naziva "najboljom i najpouzdanijom godišnjom meteorskom kišom".

Meteore je moguće vidjeti kada Zemlja prođe kroz trakove krhotina kometa ili asteroida. Kako te krhotine dolaze u kontakt s atmosferom naše planete, one izgaraju stvarajući spektakularne tragove svjetlosti.

Geminidi su rezultat krhotina koje je ostavio asteroid 3200 Phaeton.

"Zvijezde padalice zapravo nemaju ništa sa zvijezdama. To su samo mali komadi krhotina koji sagorijevaju" izjavila je naučnica dr. Maggie Aderin-Pocock.

S obzirom na to da meteorsku kišu uzrokuje asteroid a ne kometa, prizor je spektakularan jer su asteroidi stjenoviti za razliku od kometa koje su ledene.

"Ove zvijezde padalice imaju različite boje zbog razlike u elementima koji se nalaze u česticama", dodala je ona.

Među bojama su bijela, žuta, zelena i plava, koje potiču od metala poput natrija i kalcija u krhotinama.

Ime Geminidi dolazi od sazvježđa Gemini, jer se čini da ovi meteori izlaze upravo iz njega.

Ova kiša meteora je prekrasan prizor na noćnom nebu, čini se da mnoge zvijezde padalice dolaze iz istog podučja. Najbolje ju je posmatrati golim okom bez specijalne opreme i to sa što mračnijeg otvorenog prostora, jer "zagađenje svjetlom" u gradovima može pokvariti prizor.

Fenomen traje već nekoliko dana, a vrhunac je bio u četvrtak navečer. Za one koji ga nisu još vidjeli, priliku imaju u narednim danima.