Dio većeg projekta
0

Kinezi pustili šest pandi u divljinu

Sarajevo-x.com
Kineski čuvari parka u Sichuan provinciji pustili su šest mladih pandi u divljinu kao dio većeg projekta puštanja svih pandi na slobodu, što je krajnji cilj. Šest pandi će služiti kao test kako bi se utvrdilo da li su sposobne same živjeti u prirodi.

Dosadašnji pokušaji pandi da žive bez pomoći ljudi, su bili neuspješni. Posljednja panda koja je puštena na slobodu 2006. godine pronađena je mrtva nakon deset mjeseci pošto je puštena.

Pande nazvane Xing Ya, Gong Zai, Ying Ying, Zhi Zhi, Qi Qi i Xing Rong, starosti između dvije i četiri godine, nova su nada naučnika da će uspjeti da se održe u životu na jugoistoku Sichuan provincije.

Radnici parka Dujiangyan će ih dva mjeseca nadgledati u velikom parku Chengdu baze u blizini Dujiangyana i ukoliko prođu test izdržljivosti, bit će pušteni u šume u blizini. Šef Chengdu baze za pande Qi Dunwu rekao je da su postavili sigurnosne kamere za dva mjeseca testnog perioda, kada neće biti ljudske intervencije, osim u momentu kada se procijeni neophodnim.

Naučnici računaju na inteligenciju pandi kako bi se prilagodile novoj vrsti nezaštićenog života gdje će morati usvojiti mnoge vještine između ostalog i braniti jedne druge od vanjskih prijetnji.

U posljednjim pokušajima prije pet godina jedna panda je ubijena, a šest ih je vraćeno jer su bile neuhranjene. Razlika u ovom projetku puštanja pandi jeste što su prošli put puštene individualno, a sada su u grupi pa se naučnici nadaju da će i pomagati jedne drugima.