Historijska misija
12

Kinezi lansirali Chang'e-4, prvi rover koji će sletjeti na "tamnu stranu" Mjeseca

Piše: E. B.
Lansiranje rakete Long March-4C (Foto: CNSA)
Lansiranje rakete Long March-4C (Foto: CNSA)
Kineska nacionalna svemirska agencija (CNSA) uspješno je lansirala Chang'e-4 rover koji će prvi sletjeti na "tamnu stranu" Mjeseca.

CNSA je već ranije lansirala satelit Quegiao pomoću kojeg će imati neprekidnu komunikaciju sa roverom s obzirom da će se on nalaziti na strani Mjeseca koja se ne vidi sa Zemlje, te stoga nije moguće uspostaviti direktnu komunikaciju.

Chang'e-4 je lansiran raketom Long March-4C sa lansirnog kompleksa Xichang na jugozapadu Kine, a na "tamnu stranu" Mjeseca sletjet će 3. januara u krater Von Karman.

Rover će istraživati hemijski sastav kamenja i regolita na strani Mjeseca koja je mnogo drugačija od strane koju vidimo sa Zemlje. Na "tamnoj strani" nalazi se neuporedivo više kratera, a naučnici još uvijek ne mogu shvatiti zašto je to tako, te se nadaju da bi Chang'e-4 mogao dati odgovor na to pitanje.

Inače, "tamna strana" Mjeseca zapravo nije tamna, ona je obasjana jednakom mjerom kao i strana koja se vidi sa Zemlje. Riječ "tamna" povezana je sa činjenicom da je ona uvijek okrenuta od naše planete, dok je vidljiva strana uvijek okrenuta prema Zemlji.