Kršenje pravila i etike
7

Kineski naučnik koji je izmijenio gene blizankinja osuđen na tri godine zatvora

M. N.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Naučnik koji je kreirao prvu bebu s izmijenjenim genima He Jiankui osuđen je na tri godine zatvora na sudu u Kini.
Jiankui je izjavio da je u novembru 2018. godine koristio tehnologiju za uređivanje gena poznatu kao Crispr-Cas9 kako bi promijenio gene na blizankinjama, što je izazvalo val osuda u Kini i svijetu.

Sud u Shenzenu proglasio ga je krivim za ilegalnu praksu te ujedno mora platiti i novčanu kaznu u iznosu od 430 hiljada američkih dolara, piše kineska novinska agencija Xinhua. Osuđene su još dvije osobe iz njegovog tima.

"Tri optužene osobe nisu imale ispravne certifikate da se bave medicinom i tražeći slavu i bogatstvo, namjerno su prekršili nacionalne propise u naučnim istraživanjima i medicinskom tretmanu. Prešli su suštinu etike u naučnim istraživanjima i medicinskoj etici", navodi se u presudi.

Zhang Renli, koji je radio s ovim naučnikom, osuđen je na dvije godine zatvora devet hiljada američkih dolara, dok je Qin Jinzhou osuđen na 18 mjeseci zatvora i 4,6 hiljada dolara.

Eksperimenti koje su izvršili na sedam embrija krajem 2018. godine izazvali su šok u medicini i naučnom svijetu. Iako su naučnici shvatili kako da izmijene gene na nerođenim bebama, većina zemalja je to zabranila iz moralnih i etičkih razloga.

Jiankui je, navodi se u presudi, ignorisao etične i naučne norme pokušavajući da "ušminka" gene blizankinja Lune i Nane. On je kazao kako je htio imunizirati blizankinje od HIV-a, ali prvobitno istraživanje koje je objavljeno ranije ovog mjeseca u časopisu MIT Technology Review otkrilo je da on možda nije uspio reproducirati gen koji čini neke ljude imunim na taj virus.