Kontroverzna izjava
19

Kineski ljekar tvrdi da je započeo proces genetskog modificiranja ljudi

Klix.ba
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Tvrdnje kineskog naučnika He Jiankuija da je radio na promjeni DNK strukture nedavno rođenih blizanki izazvale su ogorčenje naučne javnosti, prenosi BBC.

Profesor Jiankui kazao je da je genetsku strukturu dviju djevojčica koje su rođene prije nekoliko sedmic promijenio dok su još bile embrioni kako bi spriječio zarazu virusom HIV-a tokom kasnijeg života.

Njegove tvrdnje, koje je zabilježio Associated Press, nisu naučno potvrđene i izazvale su bijes drugih naučnika koji su njegove izjave nazvali monstruoznim. Bilo kakve intervencije u genetskom materijalu tokom postupka vantjelesne oplodnje smatraju se nelegalnim u većini država širom svijeta.

Naime, uređivanje gena potencijalno bi moglo pomoći u izbjegavanju određenih bolesti promjenom genetskih kodova u embrionu. Međutim, stručnjaci se brinu da će promjene u genima većeg broja embriona, a ne samo u pojedinačnim slučajevima, dovesti u budućnosti do radikalnih promjena u genetskoj strukturi stanovništa, a samim tim bi bilo vrlo teško suzbijati i eventualna oboljenja.

No, He Jiankui, koji je školovanje završio na uglednom Stanfordu u SAD-u, kaže da je koristio alate za uređivanje gena kako bi napravio dvije identične blizanke Lulu i Nanu. On tvrdi da je eliminirao gen koji se zove CCR5 kako bi djevojčice tokom života stvorile otpornost na virus HIV-a ako bi ikad došle u kontakt s njim.

Također, ističe da intenzivno radi i na promjeni genetske strukture djece začete vantjelesnim putem, koja ne bi bolovala od hroničnih oboljenja čime bi, kako navodi, znatno unaprijedio opću zdravstvenu sliku.

"Razumijem da je moj rad kontroverzan, ali vjerujem da je mnogim porodicama potrebna ova tehnologija i spreman sam da se borim za njih", kazao je dr. Juankui.