Moraju se snalaziti
38

Kineski astronauti pokazali kako izgleda šišanje na svemirskoj stanici

D. B.
Snimak nastao na kineskoj svemirskoj stanici Tiangong prikazuje kako kineski astronauti šišaju jedan drugog.

Video je objavila kineska svemirska agencija CMSA, a nastao je dok su komandant misije Tang Hongbo te članovi posade Tang Shengjie i Jiang Xinlin međusobno uređivali frizure. Mašinica koju su koristili je prikupljala dlačice i spriječila ih da dospiju na delikatnu opremu.

Sistem vakuuma usisava kosu i sličan je sistemu koji se koristi na Međunarodnoj svemirskoj stanici (ISS). Glasnogovornica američke svemirske agencije NASA-e, Lora Bleacher, za Reuters je rekla da astronauti koriste specijalne mašinice s vakuumom, koje prikupljaju dlačice sprečavajući ih da lebde okolo.

Svaka dlačica koja ne završi u spremniku završit će u ventilacijskim portovima, odnosno u aktivnom sistemu cirkulacije zraka koji astronauti redovno čiste. Kada je riječ o brijanju, astronauti koriste iste pjene i brijače koji se upotrebljavaju i na Zemlji.

U videu Tang Hongbo koristi specijalnu kapu za kupanje kako bi oprao kosu. U prvoj kapi se nalazio šampon, a u drugoj voda za pranje i ispiranje. U konačnici je koristio peškir za sušenje kose.

Hongbo je nekadašnji pilot borbenog aviona i vlasnik rekorda za najkraću pauzu između dvije svemirske misije postavljen 2021. godine.