Nauka
0

Kina u svemir šalje dva astronauta

FENA
Poslije Amerike i Rusije, Kina je treća zemlja u svijetu koja će, po drugi put, poslati u svemir letjelicu sa ljudskom posadom, javljaju agencije.

Planirano je da letjelica Šendzou-6 sa dva astronauta bude lansirana iz centra Điućuan u provinciji Gansu na sjeverozapadu zemlje u periodu od 12. do 15. oktobra, a da se nakon završene misije prizemlji u centralnom dijelu autonomne oblasti Unutrašnja Mongolija, prenijela je danas državna agencija Sinhua.

Zasad nisu objavljena imena astronauta, kao ni tačan datum polijetanja, ali domaći i strani mediji špekulišu da je najvjerovatnije u pitanju srijeda ujutro.

Glavni kreator kineskog svemirskog programa Vang Jongdzi rekao je da će dvojica astronauta prvi put nekoliko dana živjeti i raditi u uslovima mikrogravitacije, kao i da će "izvršiti naučne eksperimente koji podrazumjevaju istinsko učestvovanje čovjeka", ali nije objasnio šta to tačno podrazumjeva.

Državna televizija će uživo prenositi lansiranje Šendzena-6 koji je urađen po ugledu na sovjetski Sojuz iz kasnih 60-ih godina prošlog vijeka.

Šendzen-6 je, prema pisanju kineske štampe, mnogo sigurniji i bolje opremljen u odnosu Šendzou-5, prvu letjelicu sa ljudskom posadom koju je najveća zemlja u razvoju lansirala u orbitu u oktobru 2003.

Prvi Kinez u svemiru, pukovnik Jang Livej obletio je tad "plavu planetu" 14 puta, prije nego što se sigurno spustio na tlo.