{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Kina sljedeće godine šalje svemirsku letjelicu na Mars

Klix.ba
14.1.2019. u 21:32
51
182
Kina sljedeće godine šalje svemirsku letjelicu na Mars
51
Kina sljedeće godine šalje svemirsku letjelicu na Mars
Ilustracija: Shutterstock
Kina ima namjeru sljedeće godine poslati svoju svemirsku letjelicu na Mars nakon što je uspješno obavljena misija na "tamnoj strani" Mjeseca, prenosi Sky News.
Naime, letjelice Jade Rabbit 2 i Chang'e 4 su prve svoje vrste koje su sletjele na "tamnu stranu" Mjeseca, a pomoću kojih su kineski stručnjaci dobili fotografije koje će biti podvrgnute daljnjim istraživanjima ovog Zemljinog satelita. Zanimljivo je istaći i to da je Chang'e 4 letjelica dobila ime po kineskoj boginji za koju legenda kaže da je živjela na Mjesecu hiljadama godina.

Zvaničnici u Kineskoj svemirskoj agenciji (CNSA) kažu da sada planiraju poslati svoje letjelice na Mars tokom 2020. godine kako bi došli do zaključka je li moguće ljudsku ekspediciju poslati na ovu planetu.

Prema riječima zamjenika direktora CNSA-e Wu Yanhuae, uspješno okončana misija na Mjesecu označila je prekretnicu istraživanja svemira kada je riječ o kineskim stručnjacima.

Prva svemirska misija Kine okončana je neuspješno 2012. godine kada se letjelica koja je nosila sondu raspala nakon što nije uspjela ući u Zemljinu orbitu. Međutim, nedavno je CNSA saopćila da se njene svemirske misije odvijaju po planu i da imaju namjeru pomjerati granice.

Saopćili su i to kako su spremni raditi sa svemirskim agencijama i van Kine, što je svojevrstan presedan kada su u pitanju poduhvati ove vrste.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: