Sve veće ambicije
32

Kina proširuje svemirsku stanicu Tiangong novim orbitalnim modulom

D. B.
Kina je završila konstrukciju svoje svemirske stanice Tiangong krajem prošle godine, no svemirska administracija ove zemlje već ima planove za proširenje orbitalnog laboratorija.

Novi planovi su otkriveni tokom izložbe u Nacionalnom muzeju Kine, a širenje stanice podrazumijeva dodavanje još jednog modula koji će se pridružiti postojeća tri u orbiti Zemlje. Time će biti promijenjen oblik same stanice iz "slova T" u križ.

Novi multifunkcionalni modul navodno ima šest dokova za pristajanje, što znači mogućnost spajanja većeg broja svemirskih letjelica. Kina je nedavno najavila da želi poslati svemirske turiste na svoju svemirsku stanicu, a u tome bi značajno mogao pomoći novi modul.

Kina je jedina zemlja koja trenutno upravlja svojom svemirskom stanicom, jer Međunarodna svemirska stanica predstavlja saradnju više zemalja. Treći modul stanice Tiangong je lansiran u oktobru prošle godine, a cijela stanica ima četvrtinu veličine ISS-a.

Tiangong predstavlja impresivan uspjeh za kineski svemirski program, no ipak nije prošao bez kontroverzi na globalnom nivou zbog nekontrolisanih povrataka kineskih raketa u atmosferu nakon lansiranja svakog modula.

Ostaje da se vidi da li će Kina lansirati treći model pomoću iste Long March 5B rakete koja je nekontrolisano ulazila u atmosferu ili će se pokušati izbjeći nova kontroverzna situacija. Prošle godine je Španija morala zatvoriti dio svog zračnog prostora zbog straha da bi ostaci rakete Long March 5B mogli pasti na putnički avion.

Iz Kine stižu informacije da želi ugostiti međunarodne astronaute na stanici Tiangong, baš kao što je slučaj s ISS-om.

"Počet ćemo birati međunarodne astornaute koji će putovati na našu stanicu i izvoditi naučne eksperimente", poruka je iz Kine.

Kada će biti lansiran treći model Tiangonga, zasad nije poznato, no on je jasan znak da ova zemlja planira izgraditi međunarodni centar za nauku u svemiru.

Kina veoma brzo napreduje u svemiru te se takmiči s Rusijom i SAD-oom. U januaru prošle godine je njena lunarna sonda Chang'e-5 otkrila vodu direktno na površini Mjeseca, što je prvi put u historiji. Također, Kina je najavila da će poslati posadu na Mjesec tokom ovog desetljeća.