Najveća na svijetu
32

Kina otvorila "zemaljsku" svemirsku stanicu veličine 50 nogometnih terena

D. B.
Foto: Xinhua
Foto: Xinhua
Najveći simulator svemirskog orkuženja, poznat i kao zemaljska svemirska stanica, započela je s radom u Kini nakon obavljenih testiranja.

Riječ je postrojenju nazvanim Space Environment Simulation and Research Infrastructure (SESRI), koje se nalazi u Harbin Cityju na sjeveroistoku Kine.

Rastuće svemirske ambicije Kine nisu ograničene na lansiranja letjelica i rovera, kao ni na svemirsku stanicu. Ova zemlja želi postati jedna od vodećih sila u svemiru do kraja deetljeća, odnosno zastrašujuća svemirska sila do 2045. godine. Kina lansira ambiciozne projekte u različitim domenima vezanim za svemir, uključujući uspostavljanje baze na Mjesecu.

Kako bi njeni astronauti bili sigurni, Kini je potrebno da bolje razumije složene i surove uvjete okruženja u kojoj će njena svemirska letjelica funkcionisati. Umjesto lansiranja testne letjelice u orbitu zbog prikupljanja ključnih podataka, Kina je izgradila stanicu na Zemlji koja na povoljniji način replicira svemirsko okruženje.

Stanica je odobrena 2015. godine,a izgradio ju je Tehnološki institut Harbin u saradnji s kompanijom China Aerospace Science and Technology Corporation. Nalazi se u Harbinovom parku za nauku i tehnološke inovacije te ima četiri glavna laboratorija. Ukupna veličina postrojenja je jednaka veličini 50 nogometnih terena. Svaki od laboratorija je dizajniran za proučavanje specifičnih aspekata svemirske tehnologije poput svemirskog okruženja, nauke o plazmi, magnetnim okruženjima i uzoju životinja. Laboratoriji imaju simulatore koji repliciraju različite svemirske uvjete poput mikrogravitacije, ekstremno niskih temperatura, svemirske prašine i solarne radijacije.

Primjera radi, simulacijska komora za lunarnu prašinu ima veličinu od dva kubna metra te se može koristiti za proučavanje utjecaja prašine na letjelicu, astronaute i njihova svemirska odijela. Laboratorij za magnetno okruženje može kreirati magnetno polje gotovo jednako nuli za testiranje opreme prije lansiranja.

Postrojenje SESRI je započelo s probnim radom prošle godine te je nakon pregleda i odobreno. Sada će ga naučnici moći koristiti za postavljanje svojih parametara i provođenje eksperimenata u skladu s potrebama nauke i inženjerstva. Partnerski instituti su također počeli s radom u postrojenju te rade na ključnim tehnologijama i inovacijama. Ugovore za korištenje postrojenja već je potpisalo 110 univerziteta i instituta iz više od 30 zemalja svijeta, a očekuje se da će privući globalne talente iz cijelog svijeta.

Postrojenje će omogućiti i istraživanje poljoprivrednog uzgoja, kao i eksperimente koji prave put ka uspostavljanju ljudskih kolonija na drugim planetama.

SESRI će pomoći u razvoju elektronskih uređaja za korištenje u svemiru, kao i u razumijevanju fenomena poput gravitacijskih valova.