|

Kina lansirala prvu raketu s morske platforme

Kina lansirala prvu raketu s morske platforme
28
Klix.ba
5.6.2019. u 15:14
14
komentara
28

dijeljenja
Kina je uspješno obavila lansiranje prve rakete s teretnog broda te je postala prva zemlja koja posjeduje i koristi plutajuću platformu za lansiranje.
Raketa Long March 11 je lansirana s rampe postavljene na civilni brod u Žutom moru, saopćila je kineska nacionalna svemirska administracija. Misija je bila dostaviti pet komercijalnih satelita u orbitu Zemlje, kao i dva naučna modula koji će pratiti vjetrove na površini okeana i predviđati tajfune te druge ekstremne vremenske uvjete.

Dužina rakete iznosi 20,8 metara, a može ponijeti do 350 kg tereta. Prvi put je lansirana 2015. godine, a nakon toga je uslijedilo još pet lansiranja iz centra za lansiranje satelita Jiquan na sjeverozapadu Kine.

Lansiranja s mora su jeftinija i flleksibilnija od konvencionalnih. Lansiranje kineske rakete s mora je prvo te vrste od 2014. godine kada je rusko-ukrajinska raketa Zenit-3SL lansirana s plutajuće rampe u Pacifiku. Tim lansiranjem su zajednički upravljale kompanije iz Norveške, Rusije, Ukrajine i SAD-a. Od njihovog udruživanja krajem devedesetih godina prošlog stoljeća obavljeno je više od 30 lansiranja s mora, ali su operacije prekinute prije pet godina zbog tenzija između Moskve i Kieva.

Kineski zvaničnici tvrde da njihova zemlja prva u svijetu u potpunosti posjeduje rampu i rakete ove vrste te da na projekt ne mogu utjecati nikakvi međunarodni sporovi.
Prijavi grešku


Komentari (14)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...