Iz novog postrojenja
16

Kina lansirala najnoviju raketu Long March s dva satelita

D. B.
Kina je uspješno lansirala u orbitu svoju novu raketu Long March 6A.

Raketa je lansirana prvi put s nove lansirne rampe u Taiyuanu te je u orbitu ponijela dva satelita.

Riječ je o raketi visokoj 50 metara, koja se sastoji od dvije faze s kerozinom i tečnim kisikom, kao i četiri bočna raketna motora na čvrsto gorivo.

Raketa Long March 6A je odnijela dva satelita u sunčanu sinhornu orbitu tokom svog prvog orbitalnog leta. Ovo je najnovija serija misija raketa nove generacije koju je obavila Kineska nacionalna svemirska administracija CNSA otkako je lansirala raketu Long March 11 2015. godine.

Satelit Tiankun-2 je razvila Space Engineering Grupa za detekciju svemirskog okruženja, dok je satelit Pujiang-2 razvila akademija Shanghai Academy of Spaceflight Technology SAST za naučna eksperimentalna istraživanja.

Raketa Long March 6A ima kapacitet da ponese četiri tone tereta na visinu od 692 kilometra. Prema tvrdnjama SAST-a, kombinacija tečnog i čvrstog goriva je važan novitet.

CNSA se trudi da smanji razliku u odnosu na NASA-u i Roscosmos te da postane jedna od vodećih sila u svemiru. Novo lansiranje je ukupno sedmo kinesko u 2022. godini. a cilj je tokom ove godine obaviti još više od 50 lansiranja uključujući šest koja su potrebna za kompletiranje kineske modularne svemirske stanice.

Prvi let rakete Long March 6A je također bio prva misija za novo postrojenje za lansiranje izgrađeno specijalno za ovu raketu u Taiyuanu na sjeveru Kine. Novi kompleks je dizajniran tako da pripreme za lansiranje traju kraće, odnosno 14 dana, a to je omogućeno automatiziranim procesima punjenja goriva.

Ranije ove godine je kineska svemirska agencija otkrila vodu na površini Mjeseca prvi put, a za to otkriće zaslužna je lunarna sonda Chang'e-5 koja je lansirana raketom Long March 5. Agencija je također nedavno najavila da razvija reaktor nuklearne fisije za Mjesec koji će navodno biti 100 puta moćniji od onog koji razvija NASA.