Nauka
0

Kenijke za koje se smatralo da su imune na HIV, sada boluju od AIDS-a

Sarajevo-x.com
Grupa prostitutki iz Kenije za koje se vjerovalo da su imune na HIV, zarazile su se virusom, time izazvavši nevjericu i razočarenje naučnika koji su se nadali da će zahvaljujući njima uspjeti razviti vakcinu protiv AIDS-a.

Naučnici su vjerovali da stalna izloženost HIV virusu stvara imunitet, ali šest prostitutki iz Kenije koje su sudjelovale u projektu danas su zaražene.

Naučnici smatraju da su i za to pronašli objašnjenje – imunitet zaista postoji kod kontinuirane izloženosti kobnom virusu. Jednom kada se redovna izloženost HIV virusu prekine, imunitet se izgubi.

Istražitelji sa Oxfordskog univerziteta već nekoliko godina posmatraju 43 kenijske prostitutke koje su konstantno izložene HIV-u. Naučnici su otkrili da žene imaju veliki broj bijelih krvnih ćelija koje ubijaju druge ćelije koje prenose virus.

Članica tima istražitelja Sarah Rowland-Jones izjavila je kako, iako razočarani i zabrinuti, naučnici nisu odustali od razvoja vakcine te da ovo samo dokazuje da za postojanje imuniteta osobe moraju biti konstantno izložene virusu.