Put od 35 miliona dolara
0

Kanadski milijarder sljedeći svemirski turista

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Kanadski milijarder Guy Laliberté, osnivač čuvenog cirkusa "Cirque du Soleil" iz Montreala, učestvovat će od 30. septembra u misiji Soyuz koja će ga odnijeti na Međunarodnu svemirsku stanicu (MSS).

Laliberté (49), koji se priprema za misiju koju je nazvao "poetskom i društvenom", krenut će na put dug 12 dana i postati sedmi svemirski turista na svijetu. Putovanje će ga koštati 35 miliona dolara.

  • Ja nisam naučnik, ljekar ili inžinjer. Ja sam umjetnik i stvaralac zbog čega ću pokušati da misiju ostvarim svojim kreativnim kapacitetima i onim što mi je život dao kao talenat, izjavio je on na press konferenciji održanoj u Houstonu, koju je prenosila NASA.

Budući astronaut je rekao da će pokušati da iz "svijeta mikroteže izvuče što veću inspiraciju". Također je naveo da će svoj svemirski let iskoristiti da skrene pažnju na presudnu ulogu vode u životu stanovnika Zemlje.

  • Voda je vitalni izvor za ljudska bića, ali nažalost taj izvor je ugrožen, rekao je Laliberté u Houstonu, prenosi u petak Reuters.