Stručnjaci upozoravaju
38

Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta

Klix.ba
Požari u Kanadi (Foto: Shutterstock)
Požari u Kanadi (Foto: Shutterstock)
Kanada se zagrijava dva puta brže od ostatka svijeta, pokazali su rezultati novog naučnog izvještaja o klimatskim promjenama.

Stručnjaci upozoravaju da su promjene već vidljive u mnogim dijelovima zemlje i predviđaju njihovo intenziviranje, piše BBC. U izvještaju se također navodi da su mnogi od već viđenih učinaka globalnog zagrijavanja vjerovatno nepovratni.

Stručnjaci, između ostalog, navode da je od 1948. godine prosječna godišnja temperatura u Kanadi povećana za oko 1.7 stepeni Celzijevih. Najveće povećanje temperature zabilježeno je na sjeveru, u kanadskim prerijama i sjevernoj Britanskoj Kolumbiji. Prosječna godišnja temperatura u sjevernoj Kanadi povećana je za približno 2,3 stepena Celzija.

"Iako su i ljudske aktivnosti i prirodne varijacije klime doprinijele zagrijavanju u Kanadi, dominantan je ljudski faktor", navedeno je u izvještaju.

Učinak globalnog zagrijavanja znači ekstremnije vremenske uvjete u Kanadi. Rast temperatura može značiti više toplinskih valova i veći rizik od požara i suša u nekim dijelovima zemlje. Stručnjaci procjenjuju da će okeani postati kiseliji i manje oksidirani što bi moglo ugroziti morski život. Osim toga, predviđa se da će dijelovi kanadskog Arktičkog okeana u nekoliko narednih desetljeća tokom ljeta imati razdoblja bez leda. Porast nivoa mora također može povećati rizik od poplava, a intenzivnije padavine mogu uzrokovati probleme s poplavama u urbanim središtima.

Ipak, stručnjaci navode da bi količina zagrijavanja mogla biti ograničena ako se poduzme globalno djelovanje drastičnim smanjenjem emisija ugljen dioksida i smanjenjem emisija drugih stakleničkih plinova.