U Sarajevu
622

Kamp za nadarene matematičare i fizičare: Uče prema finskom sistemu, vježbaju i zabavljaju se

Piše: Se. H.
Mladi talenti
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
U Internacionalnoj srednjoj školi u Sarajevu danas je počeo kamp za mlade matematičare i fizičare koji organizuju Društvo fizičara FBiH, Društvo matematičara, Global Education te Univerzitet Burch.

Već desetak godina se slični kampovi organizuju na Univerzitetu Burch. Posljednjih pet-šest godina kampovima prisustvuju i učenici iz drugih srednjih škola širom BiH, ne samo iz Internacionalne srednje škole. Svi predavači rade dobrovoljno i, kako su i sami istakli, uživaju u prenošenju znanja mlađim generacijama.

Na kamp je prijavljeno 95 matematičara i blizu 40 fizičara iz cijele BiH. Radi se o najboljim takmičarima s federalnih i državnih takmičenja, a predavanja im drže bivši predstavnici BiH na Olimpijadama iz matematike i fizike.

Zadovoljstvo je predavati djeci koja vole matematiku i fiziku

Jedan od predavača je i naš najbolji fizičar Bahrudin Trbalić koji je završio prvu studijsku godinu na MIT-u u SAD-u. Kako kaže, već četvrti put je u ulozi predavača na ovakvom kampu.

"Radujem se predavati ovako pametnoj djeci koja su odlučila žrtvovati svoje vrijeme da dođu na kamp. I moji počeci su bili u ovim istim klupama, prije pet godina ovo je bilo nezaboravno iskustvo za mene", rekao je Trbalić i dodao kako rado dolazi na kampove te da na ovaj način vraća svoj dug zajednici.

Pitali smo ga kako je studirati na MIT-u i uz osmijeh govori kako se tamo osjeća kao na kampu koji nikad ne prestaje, ali u kojem svakako uživa. Društvo, praksa, nastavni materijal i rad su, kako kaže, odlični.

Profesor Ali Lafcioglu ističe kako je predavačima posebno zadovoljstvo prenositi znanje na učenike koje interesuju matematika i fizika, koji shvataju ove nauke i s kojima mogu voditi diskusije.

Ivana iz banjalučke gimnazije kaže kako joj kamp pomaže da nadoknadi ono što je eventualno propustila te da sazna više o stvarima koje voli i koje je interesuju.

Vježbaju najteže zadatke i sami pronalaze rješenja

Učenicima je u školama teško naći društvo koje voli fiziku, odnosno matematiku, ali ovdje svi dijele zajedničku strast i Ali Lafcioglu ističe kako učenici ostaju navečer da se druže i raspravljaju, pričaju o matematici, fizici i eksperimentima te sklapaju prijateljstva. Kaže kako ima učenika iz Banje Luke, Vlasenice, pa i Prijepolja, druže se i dobri su prijatelji.

Zlatko Salko Lagumdžija, također jedan od predavača, s učenicima je radio na zadacima iz teorije brojeva. Kako kaže, prelazi s njima teže zadatke za olimpijadu, jer želi da razbiju strah i da vide da to nije nešto teško, već da su razmišljanja i rješenja jednostavna.

Boris Velašević iz Međunarodne srednje škole u Sarajevu kaže kako na kampu stiču mnogo novog znanja iz matematike, mogu se pripremiti za novu školsku godinu i za ozbiljnija takmičenja, a uživa i u druženju s prijateljima.

Admir Beširević predaje matematiku učesnicima kampa koji dolaze iz osnovnih škola i kaže kako imaju određen program: ujutru imaju dva predavanja, a popodne su testovi koji su bitni jer tjeraju učenike da sami razmišljaju. Za vrijeme odmora igraju stoni tenis, odbojku, košarku ili se zabavljaju na neki drugi način.

"Od 95 prijavljenih, 52 učenika su prošle školske godine bila među onima na prvih deset mjesta na federalnom ili državnom takmičenju u svojoj generaciji, ovdje su najbolji od najboljih", rekao je Admir.

Finansije nedostaju, ali dobra volja je presudna za uspjeh

Razgovarali smo i s rektorom Univerziteta Burch Damirom Marjanovićem koji je istakao kako mu je drago da je Univerzitet podrška mladim ljudima koji svake godine organiziraju kamp matematike i fizike, a koji predvode profesori i bivši učenici koji su već mnogo toga ostvarili na takmičenjima. Kako kaže, drago im je da mogu podržati razvoj matematike i fizike u ovom obliku.

On je dodao kako postoji razlika između formalnog i neformalnog obrazovanja te da se matematika i fizika mnogo lakše savladaju u društvu i kroz druženje.

"Dječaci i djevojčice će sljedećih pet dana kroz druženje, učenje i predavanje imati priliku da se sretnu sa stvarima koje ne mogu da čuju u školama i da se pripremaju za takmičenja i buduću karijeru i to je upravo ono obrazovanje kako ga zamišljamo i kojem težimo. To podsjeća na finski sistem obrazovanja, da dječaci i djevojčice kroz druženje, zabavu u nekim finim uslovima krajem augusta rade matematiku i fiziku... oni su za mene heroji", ponosno je dodao Marjanović.

Profesor Lafcioglu je rekao kako imaju poteškoća s finansiranjem kampova, ali da su dosad uvijek nekako uspijevali organizovati ovo, zahvaljujući dobroj volji pojedinaca, predavačima koji predano rade ovaj posao i roditeljima koji vjeruju u projekt.

Ovakvi kampovi se organizuju najmanje dva puta u toku godine i jedinstveni su u našoj zemlji. Neprocjenjivi su za učenike koji tokom redovne nastave nemaju priliku učiti i vježbati više, a ovo im je prilika da uče od najboljih iz oblasti fizike i matematike.

Kamp će trajati do 29. augusta.