Prizor na nebu
34

Kamera na Havajima snimila meteorsku kišu i iznenadni "vozić" satelita

D. B.
Kamera koja je pratila nebo iznad Havaja snimila je veoma zanimljiv prizor.

Dok je snimala godišnju meteorsku kišu Perseida, kamera postavljena na Havajima je zabilježila i "vozić", odnosno paradu satelita.

Grupa od 15 svijetlih tačaka prošla je nebom iznad Havaja, a vjeruje se da je riječ o satelitima iz SpaceX-ove konstelacije Starlink.

Broj Starlink satelita se konstatno povećava, a do jula ove godine ih je u orbiti bilo 4.519, od čega je 4.487 operativnih, tvrdi astronom Jonathan McDowell.

Ovi sateliti su razvijeni kako bi se omogućio pristup internetu na udaljenim lokacijama. Starlink satelit ima životni vijek oko pet godina, a u kompaniji SpaceX se nadaju da je njihovu megakonstelaciju jednog dana činiti 42.000 satelita.

Trenutni V2 Starlink satelit težak je oko 800 kilograma, gotovo tri puta više u odnosu na stariju generaciju satelita koji je težak 260 kg.

Međutim, Starlink duboko zabrinjava astronome, koji strahuju da će svijetli objekti koji orbitiraju ometati njihove opservacije svemira. Također, nezadovoljni su i eksperti za sigurnost letova u svemir, koji danas vide Starlink kao najveću opasnost od sudara u orbiti Zemlje. Pored toga, neki naučnici su zabrinuti da bi količina metala koji će sagorijevati u atmosferi prilikom deorbitiranja starih satelita zapravo dovesti do nepredvidivih klimatskih promjena.