Istraživanje s Yalea
0

Kako otkriti autizam kod djeteta?

Sarajevo-x.com
Praćenje ponašanja kod mlađe djece prilikom gledanja crtanih filmova može pomoći u otkrivanju autizma, stoji u istraživanju američkih psihologa.

Djeca brzo nakon dolaska na svijet počnu uočavati pokrete te prikupljati različite informacije iz vanjskog svijeta, dok kod autistične djece to nije slučaj.

Profesori i stručnjaci s prestižnog Univerziteta Yale proveli su veliko istraživanje među djecom od dvije godine starosti koja su pokazivala različite reakcije prilikom gledanja crtanih filmova.

Djeca su tokom testiranja gledala pet animiranih filmova specijalno napravljenih za ovu priliku, a uočeno je da autistična djeca reaguju samo na specifičnu animaciju u kojoj svaki pokret prati određeni zvuk.

Djeca koja nemaju problema u razvoju obično počnu percepirati stvari već s osam mjeseci života, dok autistična djeca ne reaguju na podražaje iz okoline.

Naučnici smatraju da bi se određenom terapijom i primjenjivanjem saznanja iz studije moglo uticati na autističnu djecu, te ih na neki način motivirati da usvajaju vanjske podražaje, te pokušati njihovu vizuelnu percepciju preusmjeriti na zvučnu.

Autizam je biološki poremećaj mozga koji oštećuje komunikaciju i društvene vještine. Obuhvaća široki spektar poremećaja koji se kreću od blagih do vrlo teških slučajeva. Autisti se opisuju kao osobe koje su "u svom svijetu", a mnogi autisti sami svoja iskustva opisuju kao "razmišljanje u slikama".

Kod većine autistične djece poremećaj se prepozna kasnije u djetinjstvu, a težina ovisi najviše o kvocijentu inteligencije. Neka djeca postepeno nauče govoriti i mogu pokazati izuzetnu nadarenost za matematiku ili umjetnost. Oko 30% autistične djece dobije epilepsiju. Sa starenjem osobine autizma postaju izraženije. Značajno poboljšanje se može očekivati kod jednog od 20-oro djece. Uzrok autizma je nepoznat, a najvjerojatnije je rezultat niza faktora. Autizam se najčešće otkrije u trećoj ili četvrtoj godini života.

Studija je objavljena u naučnom magazinu Nature.