Kako napraviti materijal budućnosti: Jači je 200 puta od čelika, a tanji od dlake

Kako napraviti materijal budućnosti: Jači je 200 puta od čelika, a tanji od dlake
54
D
DP
14.2.2020. u 16:19
6
komentara
54

dijeljenja
Sedamdeset istraživača sastavilo je opširni priručnik s detaljnim objašnjenjima za buduće proizvođače.
Grafen se smatra materijalom budućnosti zbog svoje nevjerojatne snage i mnoštva mogućih načina upotrebe, a sada su istraživači iz Evrope objavili prve upute za njegovu proizvodnju. Knjigu u kojoj su opisani načini za izradu grafena sastavio je konzorcij Graphene Flagship, koji čine predstavnici nekoliko univerziteta i kompanija, pišu Euronews.

Konzorcij, koji je osnovan 2013. godine, jedan je od tri velika naučna projekta koja financira Evropska unija, s budžetom većim od milijardu eura.

Ovaj tim istraživača nada se da će upute pomoći budućim proizvođačima da se bolje upoznaju s ovim materijalom koji ima mogućnost revolucionarizirati mnoge grane industrije.

Grafen se sastoji od sloja atoma ugljika koji se izdvaja iz grafita. Ovaj materijal, koji je tanji milion puta od dlake, 200 puta je tvrđi od čelika, tvrđi je od dijamanta i provodi elektricitet i toplinu bolje od ostalih materijala.

U sastavljanju uputa, koje imaju 500 stranica, sudjelovalo je 70 istraživača.

"To je opširna knjiga koja opisuje mnoge od nekoliko najvažnijih načina za proizvodnju grafena i drugih dvodimenzionalnih materijala", kaže Mar García Hernández, koja je sudjelovala u sastavljanju priručnika.

Fleksibilnost i elastičnost ovog materijala karakteristike su zbog kojih on može biti koristan u mnogim industrijama, u aeronautici, istraživanju svemira, medicini, energetskoj industriji i elektronici.

Graphene Flagship sprijateljio se u prosincu s velikim evropskim tvrtkama, kao što su Airbus, Fiat-Chrysler Automobiles, Lufthansa Technik, Siemens, ABB i mnoge druge kako bi prototipi grafena bili praktično upotrijebljeni u njihovim proizvodima.
Prijavi grešku


Komentari (6)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...