Nauka
0

Kako "izvježbati" mozak za tačno prognoziranje rezultata

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Sportski fanovi koji uživaju u praćenju utakmica mogu se osposobiti do te mjere da predviđaju rezultate utakmica sa gotovo istom tačnošću kao računarski statistički program.
Nova studija je pokazala da ljudi mogu sa popriličnom tačnošću predvidjeti rezultat ukoliko raspolažu "dobrim informacijama".

Istraživači iz Kanade, sa Univerziteta u Montrealu, su zaključili kako mozak bira ograničeni broj sjećanja na kojima temelji odluku pri prognoziranju rezultata. S obzirom na to da utakmice nerijetko završe neočekivanim rezultatom, ljudima u sjećanju ostaje ta "informacija" koja ih u mnogome ometa pri narednim prognozama rezultata.

Stoga su istraživači ispitanike podijelili u dvije grupe, nakon čega su jednima ponudili stvarne, a drugima idealne rezultate. Ispostavilo se da su kasnije ispitanici iz "idealne" grupe imali puno više uspjeha sa prognoziranjem. Istraživači su tako došli do zaključka da prognozeri na ovaj način mogu "izvježbati" do te mjere da gotovo dostignu sposobnost računarskih sistema koji rade na temelju "iščišćenih" podataka, prenosi Daily Mail.
Vezani članci