Sunčev sistem
0

Jupiter je 12 godina oko sebe imao prsten

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Planeta Jupiter sredinom prošlog stoljeća u svoju "zamku" uhvatila je kometu koja je prolazila pored nje, te je otpustila 12 godina kasnije, objavili su u atsronomi.

Podaci o ovom pronalasku predstavljeni su na Evropskom planetarnom kongresu u Postdamu, u blizini Berlina, a pokazuju da je najveća planeta Sunčevog sistema imala privremeni satelit. Kometa koja ga je predstavljala poznata je kao 147P/Kushida-Muramatsu. Ulogu pratioca Jupitera imala je od 1949. do 1961. godine, javlja AFP.

Komete samostalno lutaju Sunčevim sistemom, a ponekad im je potrebno više decenija ili čak stoljeća na putu oko Sunca. U rijetkim slučajevima ova misteriozna tijela od leda i prašine približe se drugim planetama, koje ih privuku snagom svoje gravitacije.

Dešava se i da se komete rasprše ili udare u neku planetu, kao što se dogodilo 1994. godine, kada su fragmenti komete Shoemaker-Levy 9 pogodili upravo Jupiter.

Nove informacije ukazuju na to da se privlačenja satelita na ovoj planeti dešavaju češće nego što se to ranije vjerovalo, istakao je David Asher iz Opservatorija Sjeverna Irska.

Razmatran je rizik da komete udare u Zemlju, što je događaj koji bi izazvao katastrofalnu štetu. Vjeruje se da je upravo sličan udar okončao postojanje dinosaurusa na našoj planeti prije 65 miliona godina.

Jupiter je u Sunčevom sistemu poznat kao "golman" te "prima udare" koji bi mogli ugroziti Zemlju, ali i privlači tijela kao što su komete na putu oko Sunca. Astronomi pokušavaju odgonetnuti na koji način se to dešava, kako bi procijenili eventualni rizik za Zemlju.