{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jezero u Argentini krije tajnu života u svemiru

S
1.9.2010. u 20:15
0
9
Jezero u Argentini krije tajnu života u svemiru
0
Jezero u Argentini krije tajnu života u svemiru
Jezero Diamante (Foto: Reuters)
Argentinsko jezero Diamante, koje se nalazi na 4.700 metara nadmorske visine u Catamarci, krije tajnu života u svemiru, tvrde mikrobiolozi koji su nedavno istraživali taj teren.
Jezero Diamante se nalazi u središtu kratera vulkana Galan. Radi se o veoma nepristupačnom i negostoljubivom krajoliku i upravo u tim ekstremnim uvjetima obitava nekoliko miliona takozvanih superbakterija.

Uprkos nedostatku kisika na nadmorskoj visini od 4.700 metara, i visokom atmosferskom nivou alkalija, arsena i soli, superbakterije se razmnožavaju i žive, te naučnici smatraju da bi ova saznanja mogla poslužiti u daljnim istraživanjima i dati pravu nit vodilju ka saznanju kako je započeo život na Zemlji.

Također, naučnici tvrde da ekstremni uslovi, nepristupačnost i sam okoliš u kojem se nalazi jezero Diamante, sliče onome na planeti Mars.

"Ono što imamo ovdje je niz ekstremnih uslova na jednom mjestu i to je ono što ovaj predio čini jedinstvenim na svijetu", kazala je Maroa Eugenia Farias, mikrobiolog iz Argentinskog nacionalnog naučnog i tehničkog istraživačkog vijeća u intervjuu za Reuters.

S obzirom na nedostatak kisika bakterije neprestano mutiraju kako bi izdržale jako ultraljubičasto zračenje na toj nadmorskoj visini. Daljne studije i nova saznanja o bakterijama i načinama na koje se štite od zračenja mogla bi biti od velike koristi farmaceutskim kompanijama u spravljanju proizvoda, posebno krema za sunčanje, smatraju naučnici.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Koju aplikaciju za dopisivanje najčešće koristite?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: