DNK analiza dlake
0

Jeti ipak postoji?

Sarajevo-x.com
Iako se tvrdilo da je visok skoro 2,5 metra i da svojim urlanjem može pokrenuti snježnu lavinu, biće nazvano jeti oduvijek je bilo pokriveno velom tajne. Ipak, DNK analiza njegove dlake trebala bi potvrditi da ovo biće zaista postoji.

Kako je objavio Daily Mail, naučnici su mikroskopski promatrali jednu dlaku pronađenu na stijeni blizu indijsko-bangladeške granice i njihove analize su pokazale da tanka kovrdžava dlaka ne pripada nijednoj do sada poznatoj divljoj životinji koja živi u tom području.

Zapravo, istraživači su "iznenađeni sličnošću" koju ima sa nekim koje je Sir Edmund Hillary pronašao prije 50-ak godina na Everestu.

"Dlake su do sad najbolji dokaz mogućnosti da jetiji zaista postoje," ističe naučnik Ian Redmond. "Moguće je da je problem u regionu koji naseljavaju pa su zato ovoliko dugo ostali neotkriveni. Veoma smo uzbuđeni."

On je izjavio i to da su prvi rezultati DNK analiza u britanskim laboratorijama pokazali ljudske i majmunske karakteristike bića kojem pripada. Dlaka je poređena sa uzorcima više životinjskih vrsta kao što su azijski crni medvjed, jak, orangutan i gorila.

54-ogodišnji stručnjak i njegove kolege sa Oxford Brookes Universityja su oprezni navodeći da iako su utvrdili da dlaka ne liči ni na šta do sad poznato, ni u DNK analizu se ne može apsolutno pouzdati.

"Ovo bi vrlo lako mogao biti do sad nepoznati primat," upozoravaju.