|

Jesu li egipatske piramide izgrađene iznutra?

Jesu li egipatske piramide izgrađene iznutra?
27
Klix.ba
20.12.2013. u 19:01
74
komentara
27

dijeljenja
Jesu li egipatske piramide izgrađene iznutra? Piramide u Gizi
Stoljećima se vjerovalo da su Egipćani slavne piramide izgradili koristeći razne rampe i dizalice, međutim, sada su naučnici došli do saznanja da su teške granitne blokove zapravo gradili iz unutrašnjosti prema vani.
Inžinjer Peter James iz Newporta kaže da je gradnja ogromnih piramida bilo kakvim specijalno izrađenim rampama svanjske strane bilo nemoguće, tvrdeći da su one morale biti izuzetno velike i previše strme da bi se njima uopšte mogli nositi veliki blokovi. On vjeruje da su stari Egipćani prvo izgradili unutrašnje jezgro cik-cak rampama, koristeći manje i lakše blokove, dok su kućište od većih s vanjske strane izgradili pomoću skele.

To znači da su piramide građene u slojevima, a sam vrh korištenjem vanjskih skela.

Peter James i njegova kompanija Cintec su eksperti u oblasti gradnje i proteklih 18 godina se bave proučavanjem piramida.

"Gledajući piramide s tačke gledišta graditelja, a ne arheologa, jasno je da su dosadašnje teorije besmislice. Pogledajte samo brojeve. Prema nekim teorijama, za postavljanje dva miliona blokova Egipćanima je bilo potrebno da po jedan postavljaju svake tri minute. To je nemoguće gradnjom rampi s vanjske strane, jer bi te rampe u nekim slučajevima morale biti veće od samih piramida", smatra ovaj stručnjak.Osim toga, pita on, šta se desilo sa rampama nakon što su piramide izgrađene?

"Ja vjerujem da su oni piramide izgradili kao što se danas grade kuće. Morali su postaviti četiri ćoška, kao što imaju i kuće. Onda su izgradili četiri pristupne tačke u centru piramida, pa odredili gdje će biti grobnica, koja je izgrađena korištenjem granita", objašnjava James.

Prvo su izgrađeni zidovi grobnice, pa se onda nastavilo s gradnjom cik-cak strukture. Sam vrh je sklopljen poput Lego kockica.

Jamesova teorija podupire stav francuskog arhitekte Jean-Pierrea Houdina iz 2007. godine. Prema njihovom mišljenju, za gradnju jedne piramide bilo je potrebno 4.000 ljudi, a ne 100.000, kako se dosad vjerovalo.
Prijavi grešku


Komentari (74)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...