{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jeff Bezos najavio razvoj teške industrije na Mjesecu u ne tako dalekoj budućnosti

27.5.2018. u 21:14
15
47
Jeff Bezos najavio razvoj teške industrije na Mjesecu u ne tako dalekoj budućnosti
15
Jeff Bezos najavio razvoj teške industrije na Mjesecu u ne tako dalekoj budućnosti
Jeff Bezos (Foto: EPA-EFE)
Jeff Bezos, američki tehnološki poduzetnik, investitor i direktor Amazona, na konferenciji o razvoju svemira u Los Angelesu naveo je velike planove za Mjesec. Tako je istakao da bi Zemljin prirodni satelit mogao postati platforma za izgradnju svemirske industrije.
Spomenuo je saradnju sa NASA-om, ESA-om i kompanijom Blue Origin koja se bavi smanjenjem troškova letjelica i istraživanjem solarnih sistema.

Bezos je predstavio ideju da Mjesec bude centar teške industrije smatrajući da će se tako pomoći pri održavanju svih potrebnih resursa na Zemlji.

“U ne previše dalekoj budućnosti, govorim o decenijama, stotinama godina, bit će mnogo lakše u svemiru uraditi stvari koje radimo na Zemlji jer imamo mnogo energije na raspolaganju. Morat ćemo napustiti ovu planetu i poboljšat ćemo je kada je napustimo”, kazao je Bezos.

Pojasnio je da će Zemlja uvijek pružati resurse i minerale koje se ne mogu naći na Mjesecu, ali je dodao da razvoj teške industrije u svemiru nije primitivan postupak.

Bezos je već predložio privatno-javno partnerstvo između Blue Origina i NASA-e kako bi kreirali lender i testirali mogućnosti proizvodnje i stanovanja na Mjesecu. Također, moguća je isporuka pet tona tereta na površinu Mjeseca čime bi se ispitala nosivost lendera što bi bilo i više nego dovoljno da se napravi ozbiljan posao.


Još nije potvrđena realizacija navedene ideje pogotovo jer su rakete koje je kompanija do sada proizvela strogo suborbitalne. Planirano je da raketu New Glenn, orbitalnog nasljednika manjeg New Sheparda pošalju u svemir 2020. godine, međutim, Bezos ne vidi razlog da do tada čeka da počne sa navedenim aktivnostima.

Nada se da će, kada za to dođe vrijeme, Mjesec i industrija na njemu biti dostupni svima i privilegija koju će zemlje koristiti za zajednički rad u “lunarnom selu” i kombinovanje snaga umjesto međusobnog takmičenja.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: