Visok stepen tačnosti
14

Jednostavan test krvi može otkriti više od 50 vrsta karcinoma

Dž. P.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Jednostavan test krvi može otkriti više od 50 vrsta karcinoma, često prije bilo kakvih znakova ili simptoma, tvrde naučnici.

Stručnjacima bi to pomoglo u bržem dijagnosticiranju bolesti. Više od 99% pozitivnih rezultata je tačno, no ključno je svakako provjeriti kako ne bi došlo do greške i dalo lažnu nadu pacijentu.

Ljekari ga koriste u ispitivanjima s pacijentima, ali potrebno je još istraživanja, navodi se u časopisu "Annals of Oncology".

Kako test funkcioniše?

Test traži hemijske promjene na dijelovima genetskog koda - DNK bez ćelija - koje izlaze iz tumora u krvotok.

Istraživači s Instituta za karcinom Dana-Farber i Medicinskog fakulteta s Harvarda, radeći s kolegama iz Velike Britanije s Instituta Francis Crick i University College London, testirali su više od 4.000 uzoraka pacijenata – neke s karcinomom, a neke bez. Uključeno je više od 50 vrsta, poput karcinoma crijeva, pluća i jajnika, a u 96% uzoraka test je tačno otkrio o kojoj vrsti karcinoma je u riječ, navodi BBC.

Šta kažu stručnjaci?

Jedan od vodećih istraživača profesor Geoff Oxnard rekao je:

"Čini se da ovaj krvni test ima sve značajke koje su potrebne da bi se mogle upotrijebiti na populacijskoj ljestvici kao probni test za više vrsta karcinoma. Svi se pitaju kada će takav test biti spreman za upotrebu. Na temelju ove uspješne kliničke validacije na hiljadama pacijenata, test je zapravo pokrenut za ograničenu upotrebu u kliničkim ispitivanjima. Ali prije nego što se ovaj krvni test počne koristiti rutinski, vjerovatno ćemo morati vidjeti rezultate kliničkih studija poput ove da bismo u potpunosti razumjeli izvedbu testa", pojasnio je on.

Istraživač u Velikoj Britaniji za rano otkrivanje karcinoma dr. David Crosby rekao je:

"Otkrivanje karcinoma u najranijim fazama, kada su manje agresivni i izlječivi, ima ogroman potencijal da spasimo živote. Iako je ovaj test još uvijek u ranoj fazi razvoja, početni rezultati su ohrabrujući, a ako se test može precizno prilagoditi kako bi bio učinkovitiji u otkrivanju karcinoma u najranijim fazama, mogao bi postati alat za rano otkrivanje", rekao je on.