Prilikom apliciranja
0

Jedna slovna greška može vas koštati posla

Sarajevo-x.com
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Samo jedna slovna greške u aplikaciji može vas koštati posla kojeg ste priželjkivali, rezultati su posljednjeg istraživanja. Većina poslodavaca mišljenja je da traljavo napisana aplikacija podrazumijeva da će kandidat isto tako biti neuredan i u poslu.

Istraživanje je obuhvatilo iskustva oko 100 direktora u različitim firmama u Kanadi. Preko jedne petine ispitanih izjavilo je da samo jedna greška tokom tipkanja u motivacionom pismu ili biografiji može bit razlog zašto određeni kandidat nije dobio posao, dok je 28 posto njih kazalo da dvije greške mogu ubiti njihove šanse za uspjeh.

Istraživanje je uradila firma Accounttemps, koja se bavi objavljivanjem oglasa za posao putem interneta i pomaže aplikantima prilikom traženja posla.

"Biografija je za one koji traže posao prva prilika da impresioniraju potencijalnog šefa. Greške u nečijoj aplikaciji mogu navesti poslodavca da zaključi da će radnik greške praviti i u poslu", kaže za Reuters Kathryn Bolt, predsjednica Accountempsa.

S druge strane, skoro 19 posto direktora je istaklo da bi ipak razmislili i eventualno prihvatili kandidata koji je u aplikaciji imao četiri ili više slovnih grešaka, pa makar one mijenjale smisao rečenice.