Nauka
0

Jedna institucija, jedan konsultant, jedna web stranica

Klix.ba
Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) su 20. novembra 2003. godine u okviru TOKTEN projekta u BiH pokrenuli inicijativu pod nazivom "Jedna institucija, jedan konsultant, jedna web stranica".

Na osnovu podataka do kojih je IOM došao, od 163 općine u Bosni i Hercegovini njih 47 ima svoju web stranicu. Također postoji potreba izrade web stranica za državne, entitetske i kantonalne institucije koje nemaju svoju web stranicu.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je pokrenuta ova inicijativa, a neki od njih su:

  • mnoge institucije u Bosni i Hercegovini nemaju svoju web stranicu,
  • izradom i uspostavljanjem web stranice mnoge institucije unaprijedile bi svoje poslovanje,
  • mnoge institucije, iako žele da imaju svoju web stranicu, nisu u mogućnosti da finansiraju njenu izradu i uspostavljanje,
  • veliki broj BH državljana nastanjenih u inostranstvu koji nisu u mogućnosti doći u BiH zbog svakodnevnih obaveza na fakultetu, poslu, itd., posjeduje veliko znanje o web dizajniranju, te računare, a žele dobrovoljno i besplatno uraditi web prezentacije za institucije u BiH,
  • postojanje informacione tehnologije (e-mail) pruža mogućnost efikasne korespondencije između institucije i konsultanta uz relativno niske troškove. Npr. institucije koje imaju e-mail mogu konsultantu dostaviti sve materijale (tekstove, slike, itd.), a konsultant na osnovu istih može na svom računaru izraditi i uspostaviti web prezentaciju.
  • jedini troškovi oko web stranice koje bi institucije u BiH imale su: a) registracija domena koja iznosi 90 konvertibilnih maraka gdje je uključeno održavanje za prvu godinu. Za svaku narednu godinu plaća se održavanje u iznosu od 50 konvertibilnih maraka. b) zakupljivanje prostora za web stranicu, web hosting paket sadrži: 20 MB web prostora, 5 e-mail adresa sa po 10MB prostora, 5 aliasa, hosting domene i pristup FTP-om, a mjesečni troškovi iznose oko 40 konvertibilnih maraka.
  • alternativno, ukoliko institucije nisu u mogućnosti platiti registraciju domene, web hosting i održavanje domene konsultant bi na internetu pronašao besplatan prostor za postavljanje web stranice tako da institucija ne bi imala nikakvih finansijskih troškova za postavljanje web stranice.

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP) pozivaju:

  • sve institucije u BiH koje nemaju svoju web stranicu da podnesu zahtjev za usluge TOKTEN konsultanata,
  • BiH državljane nastanjene u inostranstvu, koji posjeduju znanje web dizajna, te računare, a žele dobrovoljno i besplatno uraditi web prezentacije za institucije u BiH da podnesu prijavu za TOKTEN konsultanta.