Nauka
0

Jedna čašica alkohola za zdrav razum u starosti

Sarajevo-x.com
Kod starijih osoba sa malim kognitivnim oštećenjima, čašica nekog alkoholnog pića dnevno može usporiti i zaustaviti daljnju progresiju ka demenciji, pokazuje nova studija koju su proveli stručnjaci sa univerziteta iz talijanskog Barija.

"Dok su mnoge studije promatrale alkohol i kognitivne funkcije kod starijih osoba, ovo je prva koja promatra kako konzumacija alkohola utječe na progresivnost od blagih kognitivnih oštećenja do demencije", izjavili su autori studije dr. Vincenzo Solfrizzi i dr. Francesco Panza.

U studiji, koja je objavljena u medicinskom magazinu Neurology, stručnjaci su procjenjivali pojavu blagih kognitivnih oštećenja kod 1445 pacijenata i progresivnost ka demenciji kod 121 pacijenta sa blagim kognitivnim oštećenjima.

Učesnici studije imali su između 65 i 84 godine na početku studije koja je trajala 3,5 godine.

Jedno piće dnevno, nije nudilo nikakvu zaštitu od demencije. Dokazano je da pijenje nije povezano sa nastankom blagih kognitivnih oštećenja. No kada se oštećenja pojave, oni koji su pili jednu čašu alkohola dnevno imali su 85% manje rizika obolijevanja od demencije od onih koji su apstinirali od alkohola.

Blagotvorno djelovanje je dokazano generalno kod alkoholnih pića, uključujući vino.