Nauka
15

Jedan od najpoznatijih fosiliziranih ljudskih predaka Lucy stradao padom s drveta

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Novi dokazi naučnika ukazuju na to da je poznati fosilizirani ljudski predak pod nazivom "Lucy" stradao padom s velike visine, vjerovatno s drveta.

CT skeniranja su pokazala povrede njegove kosti slične onima koje moderni ljude pretrpe u sličnim padovima. Više od tri miliona godina star hominin je pronađen ispod drveta što potvrđuje stav da je Australopithecus afarensis proveo barem dio svog života u drveću.

Istraživači iz Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Etiopije posebno ukazuju na lomljenje ramenog zgloba, kao i preloma skočnog zgloba, kosti nogu, zdjelice, rebra, pršljenova, ruku, vilice i lobanje.

"Nismo bili tamo i nismo vidjeli šta se desilo, ali podskup fraktura koje smo identificirali su u potpunosti u skladu s onim što je napisano u ortopedsko-hirurškoj literaturi o žrtvama pada s visine", rekao je glavni naučnik Univerziteta u Teksasu John Kappelman.

Skelet jednog od najpoznatijih fosila na svijetu otkriven je u Etiopiji 1974. godine, a smatra se da je osoba bila mlada kada je umrla. Do sada je kompletirano 40 posto skeleta.

Njegova vrsta, Australopithecus afarensis, pokazuje znake da je uspravno hodao na zemlji. Lucy, naučno zabilježena kao arheološki artefakt AL 288-1, dobila je ime po pjesmi The Beatlesa, "Lucy in the Sky with Diamonds".