{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Jedan džoint ima isti efekat kao pet cigareta

S
31.7.2007. u 09:17
0
2
Jedan džoint ima isti efekat kao pet cigareta
0
Jedan džoint ima isti efekat kao pet cigareta
Pušenje samo jednog džointa može imati isti efekat kao pet cigareta, ali ne na mozak nego na pluća, tvrdi studija koja je objavljena u britanskom stručnom magazinu Thorax.
Institut za medicinska istraživanja iz Novog Zelanda ispitivao je utjecaj pušenja cigareta i kanabisa na 339 dobrovoljaca koje su podijelili u četiri kategorije. Na one koji su pušili samo kanabis, one koji su pušili i kanabis i cigarete, one koji su pušili samo cigarete i one koji nisu pušili ni jedno ni drugo.

Nakon istraživanja svim učesnicima su skenirana pluća CT-om, kojim su dobili kvalitetnu sliku pluća te im je testirana prohodnost dišnih puteva.

Najveća oštećenja uočena su kod pušača cigareta te kombinovanih pušača cigareta i kanabisa. Oni koji su pušili samo kanabis imali su nešto blaže simptome koji su se ogledali kroz kašalj i stazanje u prsima. No skeniranje CT-om je otkrilo da i među pušačima kanabisa postoje značajna oštećenja pluća.

Pažljivim analiziranjem stručnjaci su došli do zaključka da su nivo oštećenja pluća proporcionalno povećavao sa brojem ispušenih džointa. Kada se to pretvori u statističke podatke moglo bi se reći da je svaki ispušeni džoint ekvivalentan količini od dvije do pet ispušenih cigareta.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Da li biste kupili novu Nokiju 3310?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: