Nauka
27

Javno posmatranje Mjeseca iznad Sarajeva kao fascinantne pojave

Klix.ba
Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba
(Foto: Edin Hadžihasić/Klix.ba)
Astronomsko društvo Orion u okviru Svjetske sedmice Svemira i Međunarodne noći posmatranja Mjeseca organizirao je večeras u Sarajevu javno posmatranje Mjeseca i drugih interesantnih objekata koji su trenutno dostupni.

Posmatranje je za sve ljubitelje ovakvih pojava na nebu organizirano u centru grada, u Skate parku na Marijin-Dvoru.

Muhamed Muminović iz Astronomskog društva Orion je kazao da su slični događaji uvijek interesantni ljudima, pogotovo djeci. Mjesec je posmatran amaterskom opremem, ali su prema riječima organizatora, teleskopi bili sasvim dovoljni da se vide mjesečevi krateri.

Međunarodna noć posmatranja Mjeseca (InOMN) je međunarodni praznik Lunarne nauke i istraživanja koji se jednom godišnje održava od 2010. godine, obično tokom jeseni u Sjevernoj hemisferi tokom faze prve četvrti Mjeseca kada je najprikladnije vrijeme za posmatranje detalja Mjeseca poput kratera.

Svjetska sedmica svemira je uspostavljena odlukom generalne skupštine Organizacije UN-a 6. decembra 1999. godine pri čemu je trajanje određeno za 4. -10. oktobra svake godine, u čast lansiranja prvog vještačkog satelita Sputnik 1, 4. oktobra 1957. i potpisivanje Ugovora o Svemiru po pokroviteljstvom UN-a 10. oktobra 1967. godine.

Svake godine amaterska i profesionalna astronomska udruženja i organizacije organiziraju prigodna predavanja, posmatranja i druge aktivnosti s ciljem popularizacije i edukacije građana o značaju astronomije i astronomskih tehnologija kao i nauke općenito uz primarnu određenu tematiku svake godine.

Tema određena za 2016. godinu je korištenje astronomskih i astronautičkih tehnologija posmatranja i proučavanja planete Zemlje u cilju boljeg planiranja i razvoja različitih grana civilizacije i ekonomije poput praćenja meteoroloških razvoja, proučavanja životne sredine i promjena u njoj usljed ljudskog djelovanja, zagađivanja i klimarskih promjena, orbitalne kartografije i navigacije.