Nauka
0

Jastuk koji zaustavlja hrkanje

Sarajevo-x.com
Njemački stručnjak otkrio je rješenje koje će svim suprugama čiji muževi hrču i obratno, vratiti miran san. Naime, Daryoush Bazargani osmislio je kompjuterizovani jastuk koji pomjera glavu sve dok ne pronađe ugodnu poziciju u kojoj prestaje hrkanje.

Daryoush Bazargani, profesor na Univerzitetu Rostock svoj komjuterizovani jastuk kojim se zaustavlja hrkanje predstavio je u srijedu na zdravstvenoj konferenciji u Njemačkoj, prenosi AP.

"Jastuk je uvezan sa računarom koji je veličine jedne knjige i koji se postavi u blizini jastuka, znači optimalna pozicija za računar jeste noćni stolić. Taj računar analizira zvukove hrkanja i potom pokreće jastuk sve dok se ne pronađe optimalna pozicija za glavu koja će zaustaviti hrkanje“, objasnio je Bazargani

Ovaj jastuk može se koristiti i za masaže vrata, a idejni tvorac ovog neobičnog jastuka kazao je da već ima zainteresiranih kompanija koje žele proizvoditi ove jastuke.

"Osmislio sam ovaj jastuk zato što nesnošljivo hrčem. Isprobao sam sve proizvode koji garantuju prestanak hrkanja, ali ništa mi nije pomoglo. Nadam se da će svi ljudi koji kupe sebi ovaj jastuk i njihovi partneri mirnije spavati“, naglasio je Bazargani.