Imaju dva zadatka
3

Japanski roveri spremni za slijetanje na asteroid Ryugu

Klix.ba
Japanska svemirska agencija se priprema za spuštanje dva svoja rovera na površinu asteroida, objavio je BBC.

Letjelica Hayabusa-2 će danas ispustiti svoja dva rovera na asteroid Ryugu koji je širok blizu kilometar. Rover 1A i Rover 1B će se kretati skakanjem u uslovima niske gravitacije asteroida Ryugu te će praviti fotografije površine i mjeriti temperature.

Hayabusa-2 je stigla do asteroida u junu ove godine nakon putovanja koje je trajalo tri i po godine. Ako sve prođe prema planu, Hayabusa-2 će biti prva letjelica koja će uspješno smjestiti robotske rovere na površinu asteroida.

Svemirska stijena široka kilometar nosi oznaku 162173 Ryugu i pripada prilično primitivnom tipu asteroida, odnosno, smatra se relikvijom zaostalom od ranih dana solarnog sistema. Proučavanjem bi se moglo saznati porijeklo i evolucija naše planete.

Roveri se nalaze u spremniku u obliku bubnja u srcu letjelice Hayabusa-2 te formiraju naučni paket nazvan Minerva II-1 koji je težak 3,3 kg. Roveri su opremljeni kamerama, senzorima za temperaturu i antenama koje služe za prijenos podataka prema letjelici koja ih potom prosljeđuje na Zemlju.

Hayabusa-1 će 3. oktobra ispustiti letjelicu Mascot, a potom će krajem oktobra i sama sletjeti na asteroid kako bi sakupila uzorke tla.