Nauka
0

Japanski robot boji se predsjednika

Sarajevo-x.com
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Japanski robot Kansei se namrgodi kada čuje riječ "bomba", a smije se kada mu neko spomene "sushi" ili "ljubav". Uplašeni izraz lica, Kansei ima samo kada čuje da neko izgovara riječ "predsjednik". Kansei je posljednji tehnološki izum japanskih stručnjaka.

[SLIKA]2[/SLIKA]Ovaj robot na čijoj je izradi radio univerzitetski tim najboljih naučnika u stanju je pokazati 36 različitih izraza lica kao reakciju na određene riječi. Program koji omogućava robotu različite izraze lica u svom softveru sadrži 500.000 ključnih riječi koje su u vezi sa određenim izrazima.

Ključne riječi su na engleskom jeziku, a izrazi lica sežu od sreće do tuge, od straha do bijesa.

"Ono što pokušavamo uraditi jeste izrazima lica stvoriti povezanosti između riječi i reakcija", izjavio je za Reuters vođa projekta Junichi Takeno, profesor na Univerzitetu Meiji. "Ovo dostignuće je ključno za poboljšanje komunikacije između robota i ljudi", dodao je profesor.

[SLIKA]1[/SLIKA]Ispod silikonske maske za lice, robot ima 19 dijelova koji čine njegovo lice, a koje može pomjerati. Kada robot Kansei čuje riječ "predsjednik", baza podataka u njegovom softveru bira ključne riječi koje su u vezi s tim, kao što su "Bush", "rat", "Irak". Tada Kansei reaguje izrazom lica koji predstavlja mješavinu straha i prezira.

Takeno vjeruje da će za nekoliko godina ovaj robot imati mogućnosti govora i iskazivanja stvarnih osjećaja.